zondag, 6 november 2011

Uit het boek Wijsheid
6, 14


Wie voor zonsopgang opstaat om de Wijsheid te zoeken, wordt niet moe: hij vindt haar pal voor zijn deur.

11 opmerkingen:

  1. Nou, elke ochtend start ik met lezen van het Bijbelcitaat, dat lijkt mij op zijn minst een onderdeel van het zoeken naar de Wijsheid. Ik vind trouwens de Wijsheid zoals dat hier wordt bedoeld iets anders dan alleen de naam van het boek waaruit dit voortkomt.

    Toch zou ik anders moeten reageren op mijn omgeving, wijzer moeten zijn dan ik soms reageer, dat deel van het zoeken naar de wijsheid en die ook vinden is een eeuwigdurende strijd. Omdat ik de Deutero-Canonieke boeken nauwelijks ken, wil ik wel eens weten hoe anderen deze tekst uitleggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wanneer het boek Wijsheid het over de Wijsheid heeft, mogen we dit gerust lezen als de tegenwoordigheid van God in ons. Als christenen gaat dat dan over Jezus. Jezus is de Wijsheid, Jezus wilt in ons wonen, zijn wijsheid delend met ieder die Hem welkom heten.
    Wie vroeg opstaat (lees: wie tijd neemt voor gebed) zal de Heer vinden, wachtend op hen die Hem willen ontvangen, die zich door Hem willen laten opnemen, opdat Hij hun leven mag worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Psalm 90 ,
    Schenk ons in de ochtend volop Uw zegen,dan jubelen we heel de dag van geluk.m

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wijsheid 16: 28;

    Bidden voor zonsopgang-Verschijnen voor God als het licht wordt!!!

    Is mischien bedoeld voor monniken en monialen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ...opdat Christus ons leven mag worden... Dit bereiken we door het pad van de nederigheid te bewandelen, het idee van de mens als wezen die alles kan en alles weet loslaten. Het is tot het besef komen dat wie we zijn en wat we doen gave is van Gods liefde. Het is met "lege handen" voor Hem staan (vroeg opstaan)en alles ontvangen. "Geef ons heden ons dagelijks brood"! Jezus aanwezig laten komen in ons leven.
    Ik wens jullie allen een dag in diepe verbondenheid met Hem.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank je Kris, dit is een heel duidelijk antwoord.

    Monniken en monialen verschijnen inderdaad voor zonsopgang voor God, maar ik denk niet dat die tekst daarom slechts voor hen bedoeld zou zijn. Als christenen gewoon thuis voor zonsopgang God zoeken, hetzij door de getijden te bidden zoals dat in kloosters geschiedt, hetzij door in de Bijbel te lezen of een ander gebed dan de getijden te bidden, dan ga ik ervan uit dat de auteur van de Wijsheid daar ook op gedoeld kan hebben. Ik sta ook vroeg op, lees het Bijbelcitaat, wend me tot God, zo begin ik meestal de dag. Maar ik ben geen moniale, toch wil ik in de vroege uurtjes dichtbij God zijn. Wie echt vindt dat voor zonsopgang alleen is voorbehouden aan kloosterlingen mag dat zeggen, maar dan verzoek ik om een uitleg, want ik ben een leergierig mens.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben van mening dat het boek Wijsheid in dit citaat niet enkel spreekt tot monialen of andere religieuzen. Elke christen is geroepen om de Heer al biddend te loven, zowel in onze bezigheden alsook in ons dagelijks gebed.
    Monialen staan dan misschien héél vroeg op, of hebben nachtoffie, maar dat betekent niet dat ook leken tijd kunnen maken voor hun ochtendgebed.

    Dat bidden 'voor zonsopgang' mag letterlijk genomen worden (in de Islam doet men dat bijvoorbeeld), maar dat hoeft niet. Als je de dag maar begint met gebed.
    Maar het moet gezegd: vroeg opstaan om te bidden heeft z'n zin. Het spreekwoord 'de ochtendstond heeft goud in de mond' mag ook hier religieus geduid worden. Niet ?

    Van harte, kris

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Beste Ina,

    ik wou nog even zeggen dat ik blij was dat je aanhaalde dat het ook voor leken mogelijk is het getijdengebed te bidden.
    Maar al te vaak denkt men dat dit gebed enkel voor kloosterlingen is.
    Het tweede vaticaans concilie heeft heel duidelijk gesteld dat het getijdengebed voor heel het gelovige volk is, dus ook voor gewone leken.
    Ikzelf ben zo'n leek, en bid het vier maal daags. Het is een erg rijke vorm van bidden, in eenheid met de hele geloofsgemeenschap. Persoonlijk vind ik het wat jammer dat deze vorm van gebed maar al te dikwijls zo ver af staat van de gewone mens, terwijl het (in oorsprong al) bedoeld was en is voor elke christen.

    Van harte, kris

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Kris ,bemoedigend om te lezen dat er nog 'leken' zijn die het Getijdenboek kennen en bidden.
    Ik heb de gelegendheid om de Vespers en de Dagsluiting samen met een kleine kloostergemeenschap te bidden,daarna de heilige Mis.
    Ja,in de vroege morgen voor God verschijnen om Hem met jubel te begroeten(Psalm 95) maakt dat de morgenstond goud in de mond heeft.
    Proficiat Kris en welbedankt voor deze site.
    In vereniging met de hele wereldkerk.m

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De ochtend is het zuiverst, dat is een feit.
    Anderzijds is er ook de tekst, dat het geen nut heeft vroeg op te staan of laat op te blijven want dat Hij het zijn beminden in de slaap geeft. Maar inderdaad, als ik te laat opsta lijkt het of ik de trein gemist heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Jezus wordt Het Licht in mijn duisternis als ik de deur van mijn hart open om Zijn Liefde te ontvangen. Als ik me geliefd voel door Hem, voel ik me dankbaar. Vanuit die dankbaarheid kan ik mijn naaste makkelijker liefhebben. En zo kan er een cirkel van Liefde ontstaan. Niet altijd gemakkelijk maar wel wijs (met een héél kleine "w"), kleintje.

    BeantwoordenVerwijderen