maandag, 14 november 2011

Uit de brief van Paulus aan de Galaten
5, 13


Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde
.

5 opmerkingen:

  1. Geroepen om vrij te zijn, dat snap ik eigenlijk niet helemaal, als iemand je oproept tot vrijheid, dan verbind ik daaraan de conclusie dat je eigenlijk gebonden was. Of vergis ik me?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste anoniem van 07.07

    Zelf vind ik dit een zeer mooi stukje uit de brief van Paulus aan de Galaten. De zinsnede moet verstaan worden binnen de vernieuwing van het christelijke denken tegenover de vroegere Joodse gedachtenwereld (zoals die bij herhaling door Paulus in zijn brieven wordt voorgesteld) In de christelijke visie, zoals door Paulus geschetst, en tot op vandaag onveranderd van toepassing was de 'oude' (= vroegere) mens onderworpen aan de 'zonde', of zoals Paulus regelmatig schrijft 'slaaf' van de zonde, geneigd tot het kwade.

    Door leven, lijden, dood en verrijzenis heeft Jezus ons van die slavernij vrijgemaakt, en ons opengesteld voor de 'genade'. Wij zijn niet langer onderworpen aan de zonde, maar 'kind van God', dankzij het 'levenswerk' van Jezus, waarin Gods liefde zich tot het uiterste getoond heeft. Door ons doopsel delen wij in leven en lijden, dood en verrijzenis van Jezus.

    Wel blijven we over een eigen wil beschikken, en kunnen wij - door eigen zondigheid - nog altijd misbruik maken van de vrijheid, die ons als genade of gave geschonken is. Vandaar de waarschuwing: misbruik die vrijheid of die 'vrije wil' niet, maar wend die vrijheid aan ten goede: dien elkaar in liefde.

    Samengevat: ons doopsel, waardoor wij 'kind van God' worden, maakt andere, nieuwe mensen van ons. Maar als 'andere, nieuwe' mensen, zullen we ook op een nieuwe, andere wijze leven: niet langer in slaafse onderworpenheid aan de zonde, maar zoals het met een mooie uitdrukking gezegd wordt: 'in de vrijheid van de kinderen Gods.'

    Achter dit mooie vers schuilt een hele theologie of een hele denkwereld. Ik hoop dat deze redelijk beknopte toelichting een beetje klaarheid mag brengen.

    Van harte,

    Omer

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi commentaar Omer ,ik zou eraan willen toevoegen;'De Liefde van Christus laat mij geen rust'zo doen we en zijn we wat de Geest ons ingeeft-als we die volgen zijn we vrij---van zelfzucht en ik-gerichtheid-en richten we onze liefde op God en de naaste-we worden een zachte bries voor onze omgeving en geen storm die pijn kan doen-zo brengen we Jezus genezing bij de mensen en worden zelf gelukkig.m

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt Omer, zo is het heel begrijpelijk voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik sluit me aan bij de visie van Omer & m. Dank jullie wel voor de mooie verwoording, kleintje.

    BeantwoordenVerwijderen