vrijdag, 25 november 2011

Uit de Handelingen van de Apostelen
13, 47


De Heer heeft ons het volgende opgedragen: “Ik heb je bestemd tot een licht voor alle volken om redding te brengen, tot aan de uiteinden van de aarde.”

7 opmerkingen:

  1. Die tekst snap ik niet goed, Hij is toch de Redder, waarom krijgen wij dan de opdracht om redding te brengen? Ik kan soms mezelf niet eens redden en dan heb ik Hem nodig. En dan redding brengen aan anderen? Of wordt hier bedoeld dat men niet egoïstisch moet zijn en proberen te helpen waar men kan?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Isa,

    Het citaat van vandaag is genomen uit de ‘Handelingen van de apostelen’. Daarin worden o.a. de reizen van Paulus beschreven, na zijn wonderlijke bekering (Handelingen 9). Op die reizen verkondigt Paulus de Blijde Boodschap over Jezus – als Licht voor de wereld en als Redder van de mensen – bij de ‘heidenen’, d.w.z. in de ‘vreemde landen’. Zijn toehoorders daar zijn zowel Joden (in de diaspora = ‘uit hun land verdreven’) als niet-Joden. Net als Jezus zelf ondervindt de apostel Paulus daarbij gewillig gehoor bij de gewone mensen, maar evenzeer forse tegenkanting van de Joodse religieuze leiders. In die context vinden we het citaat van vandaag. Paulus zegt eigenlijk: ‘wij hebben de opdracht gekregen om de Blijde Boodschap van Jezus wereldwijd uit te dragen. Zo zijn wij als het ware ‘kleine lichtjes’, die het grote Licht, dat Jezus zelf is, doorgeven en op die manier ook bijdragen tot de redding die Hij gebracht heeft’. Onze ‘prediking’ mag natuurlijk niet enkel met woorden gebeuren, wij hebben de roeping om die Boodschap ook uit te stralen door onze levenswijze. Vanzelfsprekend ervaren wij zelf ook nog dikwijls die nood aan Licht en Redding – zoals je zelf schrijft – en evenzeer schieten wij vaak tekort tegenover de grootsheid van onze roeping … maar het blijft wel onze roeping, hoe onmachtig en klein wij ons bijwijlen voelen.

    Ik hoop dat dit een beetje klaarheid brengt. Van harte,

    Omer

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank,Omer voor uw uitleg. Wat komen wij nog dikwijls tekort aan onze roeping om het Licht uit te dragen. Heer,U bent het LICHT voor deze wereld! Geef ons sterkte en kracht om in te gaan op uw uitnodiging om Licht te zijn voor anderen. a

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook ik dank je heel hartelijk voor je toelichting op de tekst, Omer ik begrijp het nu helemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. DANK JE WEL, Omer, voor JOUW lichtje, kleintje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het Licht van de Heer kunnen wij uitstralen elk in zijn eigen kleine leefwereld-dat kan ons gezin zijn-onze concrete medemens-vele kleinen maken één groot-de kleine dingen van elke dag met liefde en toewijding in Jezus naam ,verenigd met Hem opdragen aan de Vader.

    En het wereldnieuws -tot het uiteinde der aarde ,biddend in Zijn handen dragen;dag in dag uit-zo kunnen we het uiteinde der aarde bereiken-bijzonder ons nachtelijke gebed(bij slaapgebrek)kan ons gebed door Zijn engelen: mensen goed brengen,tot aan het 'uiteinde der aarde'.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jezus sprak tot zijn leerlingen:
    "Kijk naar de vijgenboom en al de ANDERe bomen. Als je ziet dat ze uitlopen, weet je dat de zomer in aantocht is. Zo moeten jullie ook weten, wanneer je die dingen ziet gebeuren, dat het koninkrijk van God nabij is."

    KlimaatsverANDERing, gat in de ozonlaag, CERN, . . . wie van jullie heeft vandaag al naar de bomen gekeken ? Zal het NU eindelijk ECHT gaan ZOMERen ? kleintje

    BeantwoordenVerwijderen