maandag, 7 november 2011

Uit het evangelie volgens Lucas
6, 36-37


Jezus zei :

'Wees barmhartig zoals jullie Vader barmhartig is. Oordeel niet, dan zal er niet over je geoordeeld worden. Veroordeel niet, dan zul je niet veroordeeld worden. Vergeef, dan zal je vergeven worden.'

6 opmerkingen:

  1. Als ik weer eens word geconfronteerd met een opdracht zoals in deze tekst word ik soms, zoals vandaag, al moe. Zeker als ik slecht geslapen heb zoals vannacht. Zou ik dit gisteren hebben gelezen zou ik er- bij wijze van spreken dan- juichend en fluitend van vreugde JA tegen hebben willen zeggen. Nu heb ik slecht geslapen en ben ik eigenlijk al te moe om er zelfs naar te trachten om er iets van waar te maken wat hier staat. Soms zou het makkelijker zijn om niet te weten of niet te geloven dat er een God bestaat die bepaalde dingen van je vraagt. Terwijl ik OOK niet zonder Hem kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik deze tekst enkel als opdracht zie, zou ik er ook moe, misschien zelfs moedeloos van worden. Ik zie het eerder als een uitnodiging, een handleiding, een manier van leven, een Wijze leidraad. Ik leg mijn hand in Zijn Hand en ik luister naar Zijn Wijze Raad. Als ik me moe voel, dan zeg ik dat ook aan Hem. En ik hoor Hem dan haast zeggen . . . ach, kind, dat wist ik toch al voor dat je het me vertelde. Wees zacht & mild ook voor jezelf. Vecht niet tegen jouw vermoeidheid. Aanvaard ze en rust. Ik blijf bij jou, ook als je moe bent. En dat geloof ik dan ook. En daarom loof (dank) ik Hem. In die rust, in die stilte kan ik Hem ook vinden, voel ik me ook met Hem verbonden. Ik (ver)oordeel mezelf niet omdat ik moe ben. Een dagje Rust van de Heer is ook een geschenk, kleintje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een mens kan zo van die dagen hebben dat hij moe is, fysisch en psygisch. Leuk is dat niet altijd. Luisteren naar het lichaam en de eigen geest is hierin héél belangrijk denk ik dan. Gezond eten zou ik zeggen, genoeg nachtrust nemen, en bidden om innerlijke rust en vrede.

    Persoonlijk vind ik 'barmhartigheid' een van de mooiste eigenschappen die God in zich draagt. Wat zouden we zijn als Hij dat niet was...
    En nu wordt er gevraagd diezelfde barmhartigheid in ons te dragen naar allen die ons levenspad kruisen... Een hele opdracht, maar zo rijk moesten we die weg kunnen gaan.

    Leer me Heer, barmhartig te zijn, zoals Gij dat zijt. Leer het me. Kom m'n Jezus. Amen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat mij een beetje stoort is de afbeelding hiernaast... Waar in de Bijbel staat dat men steeds dezelfde gebeden dient op te zeggen zoals het 'weesgegroet'? Een rozenkrans met 108 kralen, wordt gebruikt om de tel niet kwijt te raken, is het niet? (Mattheüs 6:7) Als GIJ echter bidt, zegt dan niet steeds weer dezelfde dingen, zoals de mensen der natiën doen, want zij menen dat zij door veel woorden te gebruiken, verhoord zullen worden.
    Johan

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste Johan

    sta me toe even iets te zeggen over het rozenkransgebed.

    Het is inderdaad een vorm van herhalend bidden, zoals men dat in deze tijd in Taizé doet (al zingend), of zoals men dat doet met het Jezus-gebed in de Orthodoxe kerk, enz...
    Zolang we ons fixeren op de woorden alléén is het inderdaad een opzeggen en herhalen van steeds hetzelfde. Doch is het de bedoeling dat deze woorden een gebed van het hart worden. Door het veelvuldig herhalen worden de woorden op zich niet meer zo belangrijk. Waar het om gaat is dat het hart begint te bidden.
    Daarbij komt dat in het rozenkransgebed men zich voordurend doorheen de herhaling van het Weesgegroet geeft aan Maria, met de onuitgesproken vraag aan haar om je te brengen in het diepe mysterie van Jezus. Als Moeder neemt zij de bidder bij de hand om hem te brengen in het hart van haar Zoon.

    Theologisch geschoolde mensen bidden misschien het getijdengebed. De rozenkrans is het getijdengebed van de eenvoudigen, de armen van geest.
    Ik denk dat we de rijkdom van dit gebed niet mogen onderschatten.

    Maar het is zeker waar dat het niet gaat om de hoeveelheid woorden; dat wordt inderdaad in het evangelie afgeraden. Maar ik denk dat we dieper moeten kijken dan de herhaling van de woorden met de lippen. Het gaat om een bidden met het hart.

    Zo dacht ik...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste Kris,
    Ik leg alleen de Bijbel open bij Matthéüs 6: 5-18. Nergens in de Bijbel zal je vinden dat er voor Maria, de moeder van Jezus ! gebeden dienen te worden opgedragen. De RKK heeft er inderdaad een bijzonder rijk handeltje van gemaakt en zal jou zienswijze sterk ondersteunen maar het is zeer zeker niet wat Jezus vraagt. Trouwens heeft Hij de vraag van Zijn Moeder verwaarloosd op de bruiloft van Kanaän... hieruit volgt dat Maria niet zo'n hoge en belangrijke plaats inneemt als de RKK wil laten uitschijnen. Als je bidt, bidt dan tot God, je Schepper van wie alles komt...
    Ik lees en studeer objectief met het hart. -
    1 Petrus 4: 17.
    groetjes, Johan

    BeantwoordenVerwijderen