zaterdag, 19 november 2011

Uit het boek Wijsheid van Jezus Sirach
19, 6b


Wie roddel verafschuwt vermindert het kwaad.

8 opmerkingen:

  1. Helemaal mee eens, want van horen vertellen en doorvertellen komen nog méér leugens in omloop, kleintje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kleintje, daar zeg ik Amen op. En ik vul aan dat behalve de leugens waar jij van spreekt, ik het ook respectloos vind om te roddelen achter iemands rug, zelfs als wat je over iemand te zeggen hebt niet prettig, maar WEL waar is. Maar als je achter iemands rug roddelt in plaats van iemand persoonlijk aan te spreken maak je het kwaad ZEKER erger.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heilige Paulus noemt kwaadsprekerij; oorblazers, lasteraars, haters van God, overmoedigen, grootsprekers, vindingrijk in het kwaad,onverstandig, zonder hart of barmhartigheid.
    Heer ontferm U over ons;arme zondaars.m

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kwaadspreken;
    Het kan vriendschappen kapot maken.
    Het kan verdeeldheid in het dorp veroorzaken.
    Het kan goede reputaties beschadigen of vernietigen.
    Het kan nijd, twist en afgunst aanwakkeren.
    Het is een van de zonden die met de tong bedreven wordt.

    Gelijk er in Jakobus 3:8 over de tong geschreven staat:

    Zij is een onberekenbaar kwaad, vol dodelijk venijn----

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De anonieme auteur van de reactie die om 9.58 u. is verschenen is helemaal waar en ik kreeg vooral tranen toen ik las dat kwaadspreken vriendschappen kapot kan maken, wat een voltreffer is dat. Want dat heb ik van nabij meegemaakt. Details geef ik niet, want dan ben ik geen haar beter dan welke andere kwaadspreker dan ook, dus ik vertel niet wat ik bedoel, maar ik denk dat meer mensen zich hierin zeker zullen herkennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Isa ,we kunnen wel vriendelijk en met liefde mensen ,hun fouten doen inzien,dat is beter dan er met anderen over te praten-alhoewel men soms wel 'goede raad' wil vragen,voor een situatie---en dan hoor je later-het verhaal uitvergroot en overdreven-ja best is in stilte te bidden ,voor de fouten van onzelf en anderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Volledig akkoord dat met roddel soms echte vriendschappen teniet worden gedaan.Het kan zo'n pijn doen, dat ondervind ik zelf...maar soms heb ik nood om mijn hart eens uit te storten tegen iemand die naar me luistert.Dat geeft een beetje bevrijding...Maar dit is misshien ook roddelen? Vergeef me Heer, ik heb het soms zo moeilijk hiermee!a

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik kan me heel goed aansluiten met wat anoniem zegt dat kwaadspreken veel vriendschap kapot maakt. Kwaadspreken maakt verdeedheid waar eenheid was. Ik heb dat van zeer dichtbij meegemaakt in onze parochie gemeenschap.Het doet nu nog altijd pijn.

    BeantwoordenVerwijderen