zaterdag, 20 april 2013

Uit de eerste brief van Petrus
1, 3


Geprezen zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus:
in zijn grote barmhartigheid heeft Hij ons opnieuw geboren
doen worden door de opstanding van Jezus Christus uit de dood,
waardoor wij leven in hoop.

8 opmerkingen:

  1. Petrus heeft het hier niet over onze wedergeboorte na onze dood, maar over zijn nieuwe hoop in het leven van NU !
    Petrus zelf was na Jezus'dood terug gekeerd naar zijn oude leven, terug gaan vissen... Petrus' geloof was met Jezus mee gestorven. En het heeft lang geduurd, vooraleer Petrus dat verlies verwerkt had. Er wordt gezegd dat Jezus herhaaldelijk is verschenen, maar hij was onherkenbaar en hij verdween ook telkens weer.
    Maar na een tijd moet er toch iéts gebeurd zijn waardoor Petrus een totaal andere kijk heeft gekregen op Jezus' vertrek. Wat er gebeurd is, en hoe - dat wordt beschreven als een uniek fenomeen, een soort "energetische bevruchting", niet van Petrus alléén maar van de ganse groep die daar samen was - en het resultaat was dat hun mentale instelling totaal omsloeg : hun angst viel als een mantel van hen af, en ze werden die dag "herboren" in een nieuwe geest : een vurig geloof en een onverschrokken levenwekkende hoop.
    En deze transformatie is niet de verdienste van Petrus, zelfs niet van Jezus, maar van God die barmhartig is.
    Laat ons bidden, broeders en zusters, opdat deze God ook ons asap herboren doet worden - tot lof en eer van Zijn naam, tot welzijn van ons en van geheel zijn koninkrijk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Woorden in dit stuk tekst zijn woorden die ik meerdere malen moet overlezen. Ze spreken daarom niet tot mijn dieper gevoel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Anoniem 08:51

      DANK U voor uw feedback !
      Bedoelt u het citaat van Petrus of het stuk van 08:19 ?

      Wij willen graag aangesproken worden in ons GEVOEL. Maar soms moeten we ons VERSTAND gebruiken. En soms is het ons GELOOF dat op de proef wordt gesteld. Dat deed Jezus : Mensen blokkeerden op Zijn woorden. Veel leerlingen zeiden: ‘Dit zijn harde woorden, wie kan daarnaar luisteren?’ Ze trokken zich terug en gingen niet verder met Hem mee.

      Zijn dat stukken tekst, die we liever niet lezen ?

      Verwijderen
    2. Dank u; ik bedoel de tekst van Petrus. Het is niet dat ik die woorden liever niet lees, maar de manier van schrijven is voor mij te moeilijk om te begrijpen. En daarom komt het niet bij mij binnen, zelfs als ik het enkele malen overlees.
      En het is goed zo, sommige stukken moet je dan ook maar laten voor wat het is. Op gegeven moment zal het wel duidelijk worden, zonder mijn hoofd erover te hoeven breken.

      Verwijderen
  3. Aan Anoniem van 08:19 .

    Als we volgende paragraaf van de 1 é Brief lezen ,dan zien we dat het werkelijk over het eeuwig leven bij God gaat!!!.

    4-5 :'Er wacht u, die door Gods kracht wordt beschermd omdat u gelooft,in de hemel een onvergankelijke,ongerepte erfenis die nooit verwelkt.!!!

    Het gaat dus over het "Eeuwig leven "bij God,wat een troost voor allen die een geliefde moeten loslaten !!!

    Anoniem van .8:51 ,ik geloof dat deze tekst het hart aanspreekt !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Petrus looft God omwille van de opstanding van Jezus uit de dood, waardoor de leerlingen herboren zijn : vervuld van hoop

    En wij vandaag, die Jezus nooit gezien hebben, die het allemaal hebben van horen zeggen, vanuit onze opvoeding, vanuit de bijbel, vanuit de catechese en de kunst... kunnen wij God nog loven ?

    In een geseculariseerde wereld, gedomineerd door wetenschap en economie en politiek en media, waar god en dood taboe geworden zijn, en bijna niemand nog gelooft in mirakels en duiveluitdrijvingen ... Hoe kan ik nog de lof zingen van God - zolang ik de opstanding nog niet zélf heb ervaren ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben het in zekere zin gemakkelijker om te geloven dan de mensen in Jezus' tijd. Wij kunnen/mogen bouwen op het getuigenis van de apostelen en van velen na hen. De mensen in Jezus' tijd hadden het woord van de Thora en van de profeten, maar dat was eeuwen oud. Er waren nog al mensen opgestaan die zichzelf tot Messias hadden uitgeroepen (ook vandaag). Mirakels en duiveltuitdrijvingen (waarover je spreekt) zullen op zichzelf mensen niet helpen tot geloof te komen (ook niet in Jezus' tijd, want Hij verwijt hun dat ze enkel omwille van tekenen achter Hem aanlopen.) Geloven heeft enkel te maken met het zich toevertrouwen aan een Persoon. Wanneer je tot dat 'toevertrouwen', vertrouwen, geloven komt (geloof = vertrouwen), dan kun je de tekenen beginnen zien: vrede, vreugde, gerechtigheid in de Heilige Geest, waarvan eerder in deze reeks 'woorden' sprake was.

      Verwijderen
  5. In geloof !!!zuiver geloof---Gods wil volbrengen.In eeuwigheid zullen wij Zijn barmhartigheid bezingen--in het nu ---in de toekomst en in eeuwigheid.Amen.

    BeantwoordenVerwijderen