woensdag, 3 april 2013

Uit de tweede brief van Paulus aan de Korintiers
5, 17-18a


Iemand die één is met Christus, is een nieuwe schepping.
Het oude is voorbij, het nieuwe is gekomen.
Dit alles is het werk van God.
Hij heeft ons door Christus met zich verzoend.

5 opmerkingen:

  1. Was het zo dat God door middel van Christus de wereld met zich heeft verzoend. Of was Christus een profeet die God bij ons onder de aandacht heeft gebracht. Ik ben hier nog niet overuit of ben ik op zoek naar een bewijs die er niet is en moet ik het geloven dat het zo is gegaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste anoniem,
      ik vermoed dat het goed is dat u uitkomt voor uw eigen aanvoelen. Ons geloof is een klein zaadje. Het zaadje dat bij u viel en wortel schiet heeft zijn eigen groeikracht. Al het andere zaad dat elders is gevallen en vorm kreeg is niet uw zaadje. Wat Christus in uw leven te betekenen heeft, kunt alleen gij in u laten groeien.
      Wij zijn als broeders en zusters, die elk op onze eigen manier aandacht geven aan onze Vader. Paulus verwoordt zijn ervaring op zijn manier.
      Zullen wij ooit "weten" hoe het is gegaan ? Of God de wereld met zich heeft verzoend door het offer van zijn eigen zoon ? Ik ben wantrouwig tov zulke theologische taal : De zee kan niet in ons emmerke. (een beeld van Augustinus ?)

      Verwijderen
    2. Beste Johannes, wat mooi hoe je dit verwoordt. Dit hoor ik niet vaak op deze manier; ook niet vanuit christelijke hoek.
      Dank je wel; het sluit allen in en geeft ruimte....
      Geloven is per slot 'een persoonlijk voelen en groeien...'
      Nogmaals mijn dank, medebroeder in X-tus

      Verwijderen
    3. kunnen wij ons geloof in twijfel brengen,
      ik denk het niet, het is de bron waar wij
      dagelijks gaan putten,om verder onze dag
      mee aan te vullen in liefde, verdriet en
      bekommernis.......mijn enige hoop.
      deze bron is onuitputbaar, hopend gaat
      dit voor mij niet verloren..........

      Verwijderen
  2. Jezus werd (zoals een profeet die tegendraads sprak en leefde) door de toenmalige kerkleiders verworpen en ter dood gebracht.

    Paulus heeft ongetwijfeld ervaren hoe hij - één met Christus - een ander mens - een nieuwe mens - was geworden. Hij schrijft dit niet toe aan zijn eigen kracht, maar aan God.

    Kunnen ook wij in ons leven de éénheid met Jezus opzoeken, ons openstellen voor hem, keuzes maken (geen 2 heren dienen), en dan - hopelijk ! - ervaren dat we aan onszelf gestorven en verlost zijn, genezen, geheeld en nieuw ?

    BeantwoordenVerwijderen