vrijdag, 12 april 2013

Uit de brief van Paulus aan de Romeinen
12, 18


Stel, voor zover het in uw macht ligt, alles in het
werk om met alle mensen in vrede te leven.

12 opmerkingen:

  1. hadden die Adam & Eva het maar goed gedaan dan was stel,voor zover het in Uw macht ligt, om met alle mensen in Vrede te leven niet nodig maar nu zitten wij met de gebakken peren en hoeven ons niet te verbeelden dat wij beter zijn dan die Adam & Eva
    dus het zal,helaas, niet lukken om met alle mensen
    in Vrede te leven.Met die vrije wil heeft de Heer het ons toch niet gemakkelijk gemaakt maar ja eigen schuld dikke bult.Heer sta ons bij wat zou het toch fantastisch zijn met alle mensen in Vrede te leven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tussen de verleiding niet kunnen weerstaan van het zgn. kwaad tegenover de levensboom / Adam & Eva en vrede met alle mensen zie ik niet direct een 1:1 overeenkomst.

      Verwijderen
  2. Ik moet gewoon mijn stinkende best blijven doen om in vrede te leven. En mij kennende, met name met die mij irriteren en ik mijn EGO tegenkom, bah!

    Als ik mij dat op die momenten minstens bewust ben èn ervan leer voor een volgende ontmoeting, komt het vast wel goed met mij.

    En ja, ik ben toch ook maar een mens met een beperkte tijd om te leren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. familiebanden waren bij mij heilig, na een breuk is het niet meer
    goed gekomen ,ik ben uit de boot gevallen, probeer al 23 jaar om een verzoening tot stand te brengen, maar ben er niet ingelukt..
    heb alles genomen zoals het is, en heb steun gevonden in mijn dagelijkse meditatie en gebed, God gaat met me mee, Hij heeft ook zijn kruisweg gegaan, hopend vindt ik hierin de kracht, de genade,de sterkte,om mijn weg in vrede en gebed te bewandelen.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een gerusstelling dat het woord van God ons leert: 'voor zover het in uw macht ligt'. De rest leggen we in Zijn handen, niet om onze verantwoordelijkheid te ontlopen, maar in het vertrouwen dat 'bij God alles mogelijk is'.

      Verwijderen
  4. Ja... vergiffenis schenken is het mooiste en het meest bevrijdend wat er in een mensenleven kan gebeuren!Paulus schrijft ook "Voor zover het in uw macht ligt"Als de anderen het niet aanvaarden is het voor hen ook onvrede,daar kunnen wij niets aan doen!Dat is natuurlijk lijden,maar hoe heeft "Jezus" niet afgezien Hij die "De Liefde" is...!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. anonieme broeders en zusters
    Paulus moedigt ons aan om actief en ondernemend te zijn om zoveel mogelijk in vrede te leven met alle mensen
    ik hoor in jullie reacties verschillende dingen :
    om 6.44u hoor ik dat wij zondaars zijn en dus onvrede kiezen
    om 7.37u hoor ik een afkeer van het eigen ego, dat zich irriteert
    om 9.22u hoor ik machteloosheid en aanvaarding en hoop op innerlijke vrede en kracht om verder te gaan
    om 10.01u hoor ik vergiffenis schenken en bereid zijn tot lijden
    Dat zijn allemaal persoonlijke dingen uit de prive-levenssfeer.
    In dat hoekje zitten we nu met ons geloof...

    Maar vrede met alle mensen, dat was ook een droom voor de wereld
    cfr de UNO

    Op de radio hoor ik deze dagen veel over de oorlog in Syrië, en hoe jongens van hier ook naar ginds gaan vechten... Wat zou Paulus daar over zeggen ? Is Paulus zélf in Syrië geweest - in Damascus ?

    En hoeveel vlaamse jongens zijn er indertijd niet gaan vechten aan het oostfront ? Was dat niet uit idealisme ?

    En de kruisvaarders gingen Jeruzalem bevrijden. En de USA steunt Israël, ook met wapens. ( Si vis pacem, para bellum )

    Wat hebben we eigenlijk aan zo'n bijbelcitaat waar mensen alle kanten mee uit kunnen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. waarom dat defaitisme................
      zo'n bijbelcitaat zet toch tot nadenken en daar gaat het om
      laten wij eens denken aan de persoon die toch maar elke dag
      ons een citaat voorschotelt;petje af.

      Verwijderen
    2. Anoniem 20:58, dat hebt ge goed gelezen. Maar is dat verschil van mens tot mens nu juist niet de rijkdom van Gods Woord, Gods spreken langs de Bijbel? Dat wil zeggen toch dat God ieder naar zijn of haar geaardheid aanspreekt .
      Zelf heb ik de ervaring dat de woorden uit de bijbel meeévolueren met mijn groeien in geloof of kennis. Wat ik nu lees in mijn bijbel is zoveel meer dan pakweg 20jaar geleden. God voedt een mens met mondjesmaat, ieder naar zijn 'godvrucht en vermogen' zei men vroeger wel eens.

      Verwijderen
  6. Raar om te lezen in deze reactie is dat je 'alle kanten uitkunt' met zo'n bijbelcitaat. Gods woord confronteert de mens op de eerste plaats met ZICHZELF. Al te gemakkelijk en al te vlug schuilen wij ons achter een gemeenschappelijk 'WIJ'. En dan kunnen we het hebben over de UNO enz... Dit ontslaat ons echter niet van onze persoonlijke verantwoordelijkheid. Bond Zonder Naam blokletterde het al: Verbeter de wereld, begin met JEZELF. Gods woord stelt ons op de eerste plaats voor onze persoonlijke verantwoordelijkheid. Wat wil de UNO trouwens gaan doen, als ik niet overeenkom met mijn huisgenoot of gebuur? Daar begint het...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dank u, Giel en anonieme broeders en zusters
    Jullie helpen me om doorheen de verwarring van alle bomen, het bos terug te zien
    VREDE heeft inderdaad veel betekenissen : vrede in onze wereld kan er niet komen, als er geen vrede is in ons hart.
    Het feit dat mensen naar wapens grijpen, om te vechten tegen onrecht, of om de orde te handhaven, of om een psychopaat te overmeesteren... Ook dat zijn allemaal verschillende situaties, waarop geen simpel antwoord bestaat. Ghandi was mijn voorbeeld : hij vondt een weg naar geweldloze weerbaarheid. Ik blijf worstelen met het Latijns citaat : als je vrede wil, bereid je dan voor op de oorlog. De afschrikkingslogica heeft effect, maar de bewapeningswedloop heeft een nieuw gevaar doen ontstaan... De oproep van Paulus geeft op al deze vragen over vrede geen antwoord, geen concreet antwoord, Paulus zegt niet of men alles in het werk mag stellen door te gaan vechten : dat blijft een vraag voor ons eigen geweten...
    Gelukkig moet ik niet het antwoord geven voor de jonge moslim, die naar Syrië vertrekt, of voor de politieman die een psychopaat moet neerschieten, of voor een president die een leger opdracht geeft om in te grijpen... Wat Paulus' citaat voor mij te betekenen heeft, in mijn leven, dat weet ik wel, en dat is genoeg. Ja, akkoord met de spreuk van de BZN. Dank u !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 'Als je vrede wil, bereid je dan voor op de oorlog.'
      Juist gezien, want als je vrede wil of vrede tracht te bewerken, begint de tegenstand (de oorlog)... in je eigen hart (op de eerste plaats).

      Verwijderen