zondag, 30 oktober 2011

Uit het evangelie volgens Matteüs
23, 12


Jezus zei :

'Wie zichzelf verhoogt zal worden vernederd, en wie zichzelf vernedert zal worden verhoogd.'

9 opmerkingen:

  1. Ik vind vernederen zo'n negatief beeld geven. Natuurlijk hoef je jezelf niet te verhogen door je meer waard te vinden dan een ander, dat is niet nodig. Maar als je jezelf vernedert, jezelf naar beneden haalt, dan denk ik ook dat je verkeerd bezig bent. Je hoeft niet verhoogd te worden, maar ook niet vernederd, je kunt jezelf nemen zoals je bent, met inbegrip van al je ondeugden, zoals Jezus dat ook doet. Jezelf verhogen of verhoogd worden lijkt mij even onnodig, ja zelfs onzinnig als jezelf vernederen of vernederd worden. Maar het is heel best mogelijk dat ik het te letterlijk opvat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Net zoals enkele dagen geleden lijkt dit mij opnieuw een voorbeeld van de typisch bijbelse manier van spreken, ditmaal in 'overdreven' tegenstellingen als we de tekst letterlijk nemen. Wat Jezus en Matteüs bedoelen is in mijn ogen een terechte waarschuwing tegen de immense bekoring van eigenwaan of hoogmoed, die uit den boze zijn. De deugd die aangeprezen wordt is dan dat mooie bloempje van de nederigheid.

    Laten wij bidden dat we, ondanks mogelijke rang of status in de Kerk of in de wereld, niet ten prooi vallen aan verwaandheid, misschien wel de 'moeder' van alle bekoringen en ondeugden. Ter vergelijking: wanneer Jezus zijn openbaar leven begint en gaat vasten in de woestijn, is één van de bekoringen ook de hoogmoed. Mogen wij daarvan gespaard blijven. Laten wij bidden.

    Omer

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Door onderscheid te maken tussen geestelijken en leken wordt de geestelijkheid verhoogd, zoals blijkt uit hun vleiende religieuze titels. Toch zei Jezus: „Wie zich als een mindere onder u allen gedraagt, die is groot” (Lukas 9:48). In harmonie met die nederige instelling zei hij tegen zijn volgelingen dat ze geen religieuze titels moesten aannemen (Mattheüs 23:8-12).
    groetjes, Johan

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is goed dat Johan ons Bijbelteksten doorgeeft, want zo kunnen wij nog een nazoeken en studeren op bepaalde dingen. Ik kan me ook enigszins vinden in de opmerkingen over geestelijken en leken en in het weglaten van religieuze titels, maar is het niet ook zo dat als je hiërarchie laat verdwijnen door geen onderscheid te maken, dat het dan een rommeltje zou kunnen worden? Als mensen die een titel hanteren deze titel goed gebruiken, dan is het wel goed, leiding is toch nodig? Het is jammer dat leiding zo vaak op een nare manier wordt gegeven en dat geestelijken zo vaak leiding en macht met elkaar verweven op een foute manier. Daarom denk ik dat een studie over nederigheid aan de hand van de teksten die Johan ons meegaf niet overbodig zou zijn.

    Ik zou hier wel aan toe willen voegen dat mijn laatste gedachtespinsels over leiding e.d. niet alleen van toepassing zijn in het geestelijke circuit, maar ook in zuiver maatschappelijk opzicht, in het bedrijfsleven enz.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. U schrijft: Ik zou hier wel aan toe willen voegen dat mijn laatste gedachtespinsels over leiding e.d. niet alleen van toepassing zijn in het geestelijke circuit, maar ook in zuiver maatschappelijk opzicht, in het bedrijfsleven enz.
    Het is dus duidelijk dat de nederige de rijke rijk maakt...
    Hoe kan de rijke dan minachtend zijn over de nederige...?
    johan

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Misschien (???) interessant om eens te surfen naar http://www.cflimburg.be/conferenties/huidigSeizoen/Conferentie1/Conferentie_1_2011-2012.html
    U vindt er een bijdrage van Mgr. Jan Dumon, een vlaming in het Vaticaan over "De Kerk tussen evangelie en instutuut", kleintje

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik lees het als volgt : "Wie ZICHZELF verhoogt (tegenover zijn naaste) zal worden vernederd (door God), en wie zichzelf vernedert (klein voelt tegenover God omdat we niet mogen vergeten dat we onze talenten/gaven van Hem ontvangen) zal worden verhoogd (door God als wij Hem daar altijd dankbaar voor blijven)." Alleen het Laatste Oordeel telt, Gods oordeel, niet de vele (ver)oordelingen die anderen over mij hebben, kleintje

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik plaats even de link van kleintje (zie 11.21u), op zo'n wijze dat je rechtstreeks kan doorlinken: http://www.cflimburg.be/conferenties/huidigSeizoen/Conferentie1/Conferentie_1_2011-2012.html

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nee, dat lukt dus niet...
    Toch interessante link. Gewoon even copiëren en plakken in je browser, zo gaat het ook.

    BeantwoordenVerwijderen