zondag, 23 oktober 2011

Uit het evangelie volgens Matteüs
22, 37-40


Jezus antwoordde de wetgeleerde:

‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf. Deze twee geboden zijn de grondslag van alles wat er in de Wet en de Profeten staat.’

7 opmerkingen:

  1. Help mij Heer, om mijn naaste lief te hebben, maar helpt u mij ook om mijzelf te accepteren zoals ik ben, met inbegrip van al mijn ondeugden. Als ik vaak een hekel heb aan mijzelf, dan is het ook niet mogelijk om mijn naaste te beminnen, Heer, help mij hierbij. U weet dat ik U lief heb, maar U weet ook hoe mijn opstandige gedrag mij soms parten speelt en ik dan van U wegloop, help mij om hiermee te leven en U helemaal toe te laten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heer,
    geef dat ons hele zijn mag gericht zijn op U, opdat ons leven één groot liefdeslied mag zijn.
    In naam van Jezus, uw Zoon, onze broer.
    Amen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gij vraagt niet veel Heer, Gij vraagt alles, hou van Mij en hou van mijn mensen.
    Het is eenvoudig, maar voor ons vaak onmogelijk.
    Heer, laat ons U en uw mensen liefhebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zich geliefd voelen, is toch het mooiste dat er bestaat, niet ? Als ik mij geliefd KAN/MAG/WIL voelen door God, Hij is toch mijn Schepper, heeft mij gemaakt naar zijn beeld en gelijkenis, wie ben ik dan om zijn Liefde niet te willen beantwoorden. Maar soms haat ik die rotkantjes van mezelf zo erg dat ik mezelf veracht en dan breek ik mezelf af. Is dat wat God wil, vraag ik dan aan mezelf ? Neen ! En ‘t is toch zo gemakkelijk de splinter in de ogen van mijn naaste te zien, terwijl ik de balk in mijn eigen ogen niet zie. Dus zie ik “mijn rotkantjes” als “mijn naaste”. Mijn splinters worden dan balken. Als ik mij dan wéér eens erger om iets of iemand (ook mijn naaste) en er binnen in mij wéér een storm ontstaat, denk ik aan God die mij liefheeft en dat maakt ook mij zachter, milder. En dan verdwijnt mijn ergernis (mijn naaste) en kan ik dat ongemak of die iemand (mijn naaste) in mildheid aanvaarden en groeien in Liefde. En dat MAG ik soms héél dikwijls op één dag oefenen. Zo KAN ik elke dag groeien in Liefde, als ik WIL (NIET omdat ik MOET . . . want Hij gaf mij een vrije wil), kleintje.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een moeilijk te begrijpen reactie kleintje, verstandelijk gezien kan ik het beredeneren, maar gevoelsmatig kan ik er nog niet bij, nadenken is de boodschap die ik hierdoor kreeg en dat is goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Slotgebed

    Maak mij, Heer,
    tot een instrument van uw vrede:
    laat mij liefde brengen waar haat is,
    eenheid waar mensen verdeeld zijn,
    vergiffenis schenken
    aan mensen die zwak zijn;
    laat mij hoop geven
    aan wie niet meer hoopt,
    geloof aan wie twijfelt;
    laat mij licht brengen waar het duister is
    en vreugde waar mensen bedroefd zijn.

    Heer, help mij
    om niet zozeer zelf gelukkig te zijn
    als anderen gelukkig te maken;
    niet zozeer om zelf begrepen te worden
    als anderen te begrijpen,
    niet zozeer om zelf getroost te worden
    als anderen te troosten;
    niet zozeer om bemind te worden
    als te beminnen;
    want als ik geef, zal mij gegeven worden;
    als ik vergeef, zal mij vergeven worden;
    als ik sterf, zal ik voor eeuwig leven.

    (gebed van Franciscus van Assisië

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Avondgebedje van de Vreugdezaaiers nog: "Deze avond vraag ik U, mij te helpen liefhebben, Heer. Geef dat ik een ware liefde verspreidt, die doordringt tot de mensenharten en dat ik nooit vergeet, dat ik nooit vergeet, dat een strijd voor een betere wereld, een strijd van liefde is. Help me Heer, om lief te hebben, omdat niemand om me heen, zal lijden of sterven, doordat ik de liefde stal, die ze nodig hadden om te leven." (Het is alleen..dat je het werkelijk goed meent, dat je dan zo aangevallen wordt;-)

    BeantwoordenVerwijderen