donderdag, 27 oktober 2011

Uit het evangelie volgens Matteüs
18, 21-22


Petrus kwam bij Jezus staan en vroeg: ‘Heer, als mijn broeder of zuster tegen mij zondigt, hoe vaak moet ik dan vergeving schenken? Tot zevenmaal toe?’

Jezus antwoordde: ‘Niet tot zevenmaal toe, zeg Ik je, maar tot zeventig maal zeven.’

5 opmerkingen:

  1. Dat is een heel bekende tekst. Voor mij is dit een opdracht die elke dag opnieuw even actueel is. En een opdracht waar ik elke dag opnieuw hulp bij nodig heb. Nu is het niet zo dat ik bij andere opdrachten GEEN hulp behoef, integendeel. Maar vergeven, elke dag opnieuw vind ik het weer zo slecht van mezelf dat ik mensen niet direct van harte kan vergeven als ze me iets aandoen en dat geldt evenzeer als ze me hevig kwetsen als wanneer ik er eigenlijk mijn schouders over op zou moeten halen wat ze me "aandoen." Het is een strijd die mijn hele leven al in mij woedt, het weten dat de opdracht vergeven is en altijd moeten knokken om zover te komen. En dat te weten dat Jezus mij mijn zonden altijd opnieuw vergeeft. Ik kan dan naar Gods beeld geschapen zijn, in dit opzicht lijk ik in niets op Hem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Te weten dat u al vergeven werd en vergiffenis gekregen hebt, is al héél veel. Jean Monbourquette schrijft verder in zijn boek "Hoe vergeven ? Vergeven om te genezen, genezen om te vergeven" . . . Houd op met absoluut te willen vergeven en stel je open voor de genade van de vergeving. Misschien (???) een hulpmiddel, kleintje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kleintje, dat is een eyeopener en een bemoediging voor me, bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jean Vanier schreef vele jaren terug een boek over gemeenschapsleven, met als titel: 'Gemeenschap, plaats van vergeving en feest'.
    Deze woorden geven mooi de inhoud weer van het citaat van deze dag. Want ons leven speelt zich, hoe dan ook, toch af met andere mensen. En waar mensen samen wonen, leven of werken, zal er altijd opnieuw moeten vergeven worden.
    Gemeenschappen die dat kunnen zullen inderdaad een diepe vreugde proeven; een vreugde dat iets van een feest heeft. Want waar vergeving plaats vindt wordt nieuw leven mogelijk... En nieuw leven, dat is reden voor feest !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vergeven om te genezen en genezen om te vergeven. Eentje om te onthouden, dank je wel. Een mooie dagafsluiter.

    BeantwoordenVerwijderen