donderdag, 27 december 2012

Uit de eerste brief van Johannes
4, 20


Als iemand zegt: ‘Ik heb God lief,’ maar hij haat zijn broeder of zuster,
is hij een leugenaar. Want iemand kan onmogelijk God, die hij nooit
gezien heeft, liefhebben als hij de ander, die hij wel ziet, niet liefheeft.

4 opmerkingen:

  1. in het nederlands zeggen we : ik zie u graag
    We brengen ons gevoel van liefde dus in verband met ZIEN.
    We voelen ons blij worden als we elkaar zien.

    Niemand heeft ooit god gezien. Hoe kunnen we Hem dan graag zien ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als we mekaar zien, gaan we mekaar ontmoeten. Als die ontmoeting zich herhaalt is er kans dat we mekaar graag gaan zien. We zijn dan heel blij met de ontmoeting. Wat er gebeurt tussen mensen kan ons leren wat liefde is.
      God ontmoeten doen we in gebed. Als we trouw ons leven delen met Hem kan er ook een band onstaan. Op een bepaald moment kan je dan zeggen God ik zie je graag. Geloven heeft met vertrouwen te maken, vertrouwen dat God je graag ziet. Liefde tussen mensen heeft ook met vertrouwen te maken. Je vertrouwt erop dat de ander je graag ziet. De liefde kan je niet zien. De liefde ondervindt je door met elkaar op weg te gaan. Als je de liefde van een mens ondervindt kan je pas gaan zeggen , ik zie je graag, ik wil altijd bij je zijn.
      Met kwaadheid of haat in je hart kan je niet open voor God staan, tenzij je bereid bent er iets aan te doen en Zijn hulp vraagt. De band met God ontstaat alleen in deze oprechtheid en in het verlangen te groeien in liefde. Zo ervaar ik het.

      Verwijderen
    2. Er zijn ook blinden in deze wereld. Die zien mensen niet, maar kunnen horen wat ze zeggen, ze kunnen worden aangeraakt door hen, ze kunnen voelen. Als liefhebben alleen in verband wordt gebracht met zien, dan zou dat dus inhouden dat blinden niet lief kunnen hebben. Inderdaad, dan gaat het zeker over vertrouwen. Los daarvan, je hoeft het niet alleen te kunnen zien bij ontmoeten, praten kan ook via papier, communicatie via correspondentie, dan kan er ook liefde doorklinken in de tekst. De Liefde van God, dat Hij van ons houdt en omgekeerd, komt dus ook naar voren in Zijn Woord. Zo denk ik daar tenminste over.

      Verwijderen
  2. Jezus zei eens dat dit de 2 belangrijkste geboden waren : god beminnen en de naaste zoals uzelf.
    Johannes schrijft in diezelfde zin : het ene is niet mogelijk zonder het andere.
    God beminnen is moeilijker, want we kunnen hem niet zien, niet horen, niet ruiken, niet voelen en niet proeven.
    God ontmoeten is moeilijker, want we kunnen hem geen hand geven, we kunnen voor hem geen eten klaar maken, en als we tot hem bidden - antwoord hij dan in 't Vlaams ?
    Maar onze naaste, onze broer of zus, die liefhebben - dat is dikwijls al moeilijk genoeg
    Als ik daar al mee begin...

    BeantwoordenVerwijderen