woensdag, 12 december 2012

Uit de eerste brief van Paulus aan de Korintiers
16, 14


Alles wat u doet,
moet u met liefde doen.

10 opmerkingen:

  1. VS.13 "Blijft waakzaam,staat vast in het geloof,weest moedig en sterk"!Ja dit alles is te verwezenlijken voor ons mensen ,steeds verbonden te blijven met "HIJ" die "LIEFDE" is!Laat ons dan ook de "drukte" van de komende dagen met héél véél geduld en liefde tegemoet gaan!!!Dank U Heer voor Uw Hulp daarbij en zegen allen die de"Dagelijkse Bijbelcitaat"lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zou er aan toevoegen:'Alles wat je doet,doe het uit liefde ''Keer elke gedachte naar de liefde,zo kunnen we ook alles wat we uitspreken met liefde doen'.

    Heer leer ons zachtmoedig en nederig van hart te worden,zodat ons geschonken wordt waar we om vragen,Uw Liefde voor U en voor alle mensen in al onze daden,gedachten en spreken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik doe veel dingen vanuit mijn noden, behoeften, verlangens, of omdat ik denk dat het moet (van anderen) of omdat ik vind dat ik het moet doen, vanuit mijn eigen normen en mijn veeleisend perfectionisme. Maar dat alles is nog geen liefde. Ik handel niet UIT liefde. Ik handel dikwijls uit egoïsme, bvb omdat ik honger heb
    En misschien is daar niets mis mee : want Paulus zegt niet "uit" maar "MET liefde". Dus ik mag een mens zijn van vlees en bloed, mijn EGO helpt me overleven, en ik mag als vrij mens heel veel doen en laten - op één voorwaarde : dat ik het allemaal probeer te doen met liefde voor de ander, voor mezelf, voor de schepping, en zelfs voor 't onzichtbare...

    BeantwoordenVerwijderen


  4. Tot nu toe heb ik deze theorie naïef geïnterpreteerd:'alles met liefde doen' heeft me uitgeput... gesteund door: als je maar vergeeft wordt de wereld mooier..., heb ik anderen de kans gegeven uit te buiten, te stelen, kleineren, ... en hun machtspelletjes in naam van de Liefde bot te vieren.

    Gewijzigd perspectief: enkel wat ik met liefde kan doen, doe ik en dat betekent ook profiteurs, dieven, nijdigaards,hoogmoedigen, hebzuchtigen geen kansen meer geven, maar de laan uitsturen.Daarbij geldt vanaf nu: charité bien ordonnée commence par soi-m^eme.

    Mogen andere goedgelovigen er hun les uittrekken en op hun hoede zijn voor valse 'profeten, profetessen'. Aan hun vruchten zult ge hen herkennen, aan hun onderlinge daad-werkelijke liefde. Moge ieder mens die zich christen noemt,= de kerk, rijk worden door materie, talenten,... te DELEN, zich in te zetten, blijmoedig en tevreden, nederig en gelukkig zoals ik destijds bij de vele religieuzen ervaren heb en nu nog bij een enkeling.

    Die kleine, arme, vertrapte, maar grote Liefdevolle en rechtvaardige God voelt zich enkel thuis bij armen en vertrapten, enkel in hun stal kan Hij geboren worden, enkel aan hen zal Hij zich openbaren. Zalig Kerstfeest
    is dan ook enkel voor hen.

    EW, 47 jaar

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Houd geen rekening met wat anderen doen....wij moeten niet oordelen...dat komt goed toe. Doe uit liefde wat je zelf denkt te kunnen doen om ons inniger bij God te brengen en bij onze naaste, die ons het meest nodig heeft....en dat bestaat uit kleine dingen....dat is niet gemakkelijk.....in deze wereld is er zoveel egoïsme alleen.
    Heer leer mij helpen waar ik kan en nodig. Ik zou graag uw liefde laten voelen bij de armsten, de zieken, de bedroefden!Dank U, Heer.SOS

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Excuseer voor de drukfout: dat komt God toe

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik weet het niet, dit soort zinnen doen het goed in onze huidige tijden 'vol emotie', maar het woord liefde lijkt hierdoor ook emotioneel geladen te worden. Als ik Johannes, dè apostel die het over naastenliefde, goed lees, denk ik soms dat we eigenlijk dezelfde uitdrukking beter als volgt definiëren:

    "Alles wat u doet, moet u zonder liefde doen."

    Daarmee bedoel ik: onbaatzuchtig, zonder speciaal te denken dat het omwille van de liefde 'moet' doen of dat de liefde op zich zelfs het doel zou zijn of de werkwijze. Ik ga akkoord dat emotie ook bij een over-rationele mens (?) als ik wellicht ook nog mijn krachtbron vormt, maar de geleide uitwerking is het daarom niet altijd. Als je 's morgens vroeg uit bed wilt opstaan, denk ik dat het Spartaans gezegde van mijn vader ook wel zinvol is: "Je hebt geen emotie nodig om op te staan en te beginnen met werken. Integendeel. Emotie houdt je in bed en maakt je zelfs depressief." Werkelijke onbaatzuchtigheid moet na een leven een vanzelfsprekendheid worden die we niet meer hoeven te benoemen als liefde. Tenzij voor degenen die het woord nog niet helemaal begrijpen. De 'u' is wel beleefd in vermelde zin en klinkt zoals mijn 'ik hou van u' als ik respectvol tegen mijn echtgenote spreek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Jean Marc,

      ik denk goed te begrijpen wat je bedoelt. Ook je vader had gelijk.
      Maar opstaan zonder die 'emoties' kan ook vervuld zijn met liefde; hier dan evangelische liefde bedoeld. Deze heeft doorgaans weinig met romantiek te maken, ook niet met romige gevoelens van 'alleluia' (hoewel dit af en toe mag). Het heeft veeleer met een soort plicht te maken (niet spartaans bedoeld), een soort heilige plicht waartoe je uitgenodigd wordt van binnenuit, door God zelf, zeg maar.
      Liefde kan dan best moeilijk zijn, niet altijd zo fijn, maar wel de moeite. Wie evangelisch liefheeft werpt vruchten af, die gewoonlijk niet dezelfde zijn als deze van de wereld. Het zijn vruchten van God, zoveel rijker dan eender welke andere vrucht.
      Zo dacht ik...

      Verwijderen
  8. Moet ik alles uit liefde doen? Of mag ik het ook uit doen uit plichtsbesef? Dat woord : Moeten = kan ik moelijk rijmen met iets uit liefde doen. Liefde dwingt, is niet iets van moeten, maar van vrije gave toch? Paulus heeft de Heer ontmoet en is ten diepste geraakt door Hem. Dat geraakt zijn door de Heer gaf hem een overdadige , overlopende liefde voor Hem en Zijn volk, met een heilig moeten als gevolg. Het is wellicht dàt soort moeten dat Paulus in zijn ijver voor de Heer bedoeld .Tot zolang moet,mag een christen het doen uit trouw aan de oproep van het evangelie en proberen te leven ernaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het woord "liefde" heeft zoveel betekenissen, en in de bovenstaande reacties blijkt dat we mekaar verkeerd verstaan, omdat we dit woordje op zoveel verschillende manieren interpreteren.
    Ik zocht een synoniem, voor wat ik versta onder dit woord, en dat brengt me bij een heel ander woord : waardering.

    Alles wat u doet, moet u met waardering doen.
    God is als een vader vol waardering - hij hecht zoveel waarde aan het leven van elk van z'n schapen, dat hij op zoek gaat om te redden wat verdwaald en verstrikt is. Hij is vol vreugde als de zoon (die z'n erfdeel verbrast heeft) op een goeie dag terugkeert !

    BeantwoordenVerwijderen