zaterdag, 17 december 2011

Uit de profeet Jesaja
65, 18b-19a


Ik herschep Jeruzalem in een jubelende stad en schenk haar bevolking vreugde. Ik zal over Jeruzalem jubelen en mij verblijden over mijn volk - zegt de Heer.

3 opmerkingen:

  1. De eerste profetie staat in Jesaja hoofdstuk 65. Voordat u met het lezen ervan begint, moet u de setting in uw geest prenten — wanneer dit materiaal geschreven werd en over welke situatie het ging. Gods profeet Jesaja, die deze woorden optekende, leefde ruim een eeuw voordat het koninkrijk Juda aan zijn eind kwam. Dat gebeurde toen God zijn bescherming van de ontrouwe joden terugtrok en toeliet dat de BabyloniĆ«rs Jeruzalem verwoestten en de bevolking in ballingschap voerden. Dit geschiedde meer dan honderd jaar nadat Jesaja het had voorzegd. — 2 Kronieken 36:15-21.
    Bedenk met betrekking tot de historische achtergrond van de vervulling dat Jesaja onder Gods leiding de naam voorzei van de nog niet geboren Pers, Cyrus, die Babylon uiteindelijk omverwierp (Jesaja 45:1). Cyrus bereidde de weg voor de terugkeer van de joden naar hun land in 537 v.Chr. Verbazingwekkend genoeg heeft Jesaja dat herstel voorzegd, zoals wij in hoofdstuk 65 lezen. Hij concentreerde zich op de situatie waarin de in hun land herstelde Israƫlieten zich konden verheugen.
    Wij lezen in Jesaja 65:17-19: „Ziet, ik schep nieuwe hemelen en een nieuwe aarde; en de vroegere dingen zullen niet in de geest worden teruggeroepen, noch zullen ze in het hart opkomen. Maar verheugt u uitbundig en weest blij voor eeuwig over wat ik schep. Want ziet, ik schep Jeruzalem tot een reden voor blijdschap en haar volk tot een reden voor uitbundige vreugde. En ik wil blij zijn over Jeruzalem en mij uitbundig verheugen over mijn volk; en in haar zal niet meer worden gehoord het geluid van geween of het geluid van een klaaggeschrei.” Jesaja beschreef beslist omstandigheden die veel beter waren dan die waaronder de joden in Babylon hadden geleefd. Hij voorzei blijdschap en vreugde. Kijk nu eens naar de uitdrukking „nieuwe hemelen en een nieuwe aarde”. Dit is de eerste van de vier keer dat die zinsnede in de bijbel voorkomt, en deze vier passages kunnen rechtstreeks van invloed zijn op onze toekomst; ze voorzeggen die zelfs.
    Johan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Johan,
    Dank voor deze belichting
    Bernard

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank Johan, heel verhelderend !

    kris

    BeantwoordenVerwijderen