donderdag, 8 december 2011

Uit het evangelie volgens Lucas
1, 30-33


De engel zei tegen Maria:
‘Wees niet bang, Maria, God heeft je zijn gunst geschonken. Luister, je zult zwanger worden en een zoon baren, en je moet Hem Jezus noemen. Hij zal een groot man worden en Zoon van de Allerhoogste worden genoemd, en God, de Heer, zal Hem de troon van zijn vader David geven. Tot in eeuwigheid zal Hij koning zijn over het volk van Jakob, en aan zijn koningschap zal geen einde komen.’

6 opmerkingen:

  1. Mij geschiede naar Uw Woord - mooi -

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En die koning was en is er voor ons allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. OVERWEGEN.




    Het geloof in de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, door de Kerk officieel erkend in 1858, is een fundamenteel gegeven voor de theologie. De volmaaktheid van de mensheid is geen eenvoudig ideaal, ze is ten minste één keer gerealiseerd in Maria. Zo, door haar te beschouwen, begrijpen we wat God wil voor ieder mens, die op de wereld komt, of als men verkiest, wat Hij wil dat ons gelukkig zal maken.

    De volmaaktheid van Maria, en dus ook de onze, bestaat niet in wat ze verwezenlijkt heeft, zelfs niet in de uitzonderlijke roeping de moeder van God geweest te zijn, maar, naar het zeggen van God zelf, zich naar zijn Wil te hebben geschikt. “bijgevolg is het voor Maria eervoller om leerlinge geweest te zijn van Christus, dan van moeder van Christus te zijn.”

    Daartoe zijn we allen in staat, want God vraagt nooit iets, dan wat Hij geeft”.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zoals met alles en met alle heilige mensen, moeten we oppassen die meer eer te geven, dan de Ver-Losser zelf, sommige dingen zijn zeer verwarrend voor mensen die nog zoekende zijn. Zelfs als je het weet, is het een dagdagelijkse strijd met soms vele nederlagen. Maar haar eerste uitspraak hier: Mij geschiede naar Uw Woord...daar draait het om. (Zo ervaar ik het)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De volmaaktheid van Maria, en dus ook de onze, bestaat niet in wat ze verwezenlijkt heeft, zelfs niet in de uitzonderlijke roeping de moeder van God geweest te zijn, maar, naar het zeggen van God zelf, zich naar zijn Wil te hebben geschikt. “bijgevolg is het voor Maria eervoller om leerlinge geweest te zijn van Christus, dan van moeder van Christus te zijn.”

    Ik denk dat zowel het moederschap van Christus als het leerlinge zijn van Christus eervol is geweest, moederschap en leerlingschap zij verworvenheden die, hoewel die twee "functies" zeer verschillen, goed kunnen samengaan en allebei heel eervol zijn, het een is niet minder eervol dan het ander. Juist omdat die volmaaktheid alleen bereikt kan worden via Jezus EN via zijn volmaakte moeder is het in mijn beleving zo dat het allebei even eervol is.

    Met deze visie wil ik niet zeggen dat ik het bij het juiste eind heb, maar dat dit mijn gedachtegang is die mij dit liet doorgeven, en die is niet gebaseerd op leerstellingen of zoiets dergelijks.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Isa,de tekst van 8:15 is :'Preek 25 ' van de heilige Augustinus.
    Beschouw hoe ge zijt wat dit woord hier zegt : “Ziedaar mijn moeder en mijn broeders”. Hoe zoudt ge de moeder van Christus zijn ? “”Al wie de wil van mijn Vader hoort en al wie de wil doet van mijn Vader, die in de Hemel is, hij is mijn broeder, mijn zuster, mijn moeder”.(Mt. 12,49)
    Preek 25.

    Het komt erop neer om Jezus leerling te zijn,en de wil van de Vader te doen.

    BeantwoordenVerwijderen