zondag, 4 augustus 2013

Uit het evangelie volgens Lucas
12, 15


Jezus zei :

‘Pas op, hoed je voor iedere vorm van hebzucht,
want iemands leven hangt niet af van zijn bezittingen,
zelfs niet wanneer hij die in overvloed heeft.’

5 opmerkingen:

  1. Van wat hangt ons leven af - volgens Jezus ?
    Leven wij - zoals de bloemen in het veld - omdat de aarde uit zichzelf groeikracht heeft en vruchten draagt ?
    Leven wij omdat God een liefhebbende en vergevingsgezinde Vader is, die zon en regen geeft aan koren en onkruid - aan goede en aan egoïstische mensen ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onze nieuwe Paus predikt een kerk voor de armen.
    Onze kerk is (vermoed ik) niet arm, maar rijk. Het onderhoud van kerken en kloosters en scholen en ziekenhuizen... kost fortuinen. Er zijn dus in de kerk economen en bankiers die deze bezittingen beheren...
    Wij ( kerk met deze nieuwe paus ) moeten nu keuzes maken : blijven we vasthouden aan wat we bezitten ? of is het nu de tijd om kerken (met steeds minder kerkgangers en priesters) te verkopen ? Gaan we pas verkopen op het moment dat we ertoe worden gedwongen ( bvb omdat leegstaande kerken verkrotten ) of gaan we het doen omdat we dit geld écht willen delen met de armen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mr Van den Broeck , de H.Geest heeft U verlicht; het zijn wijze woorden alleen
      komen ze niet op de juiste plaats terecht; ik ben ervoor om dat geld te geven
      aan de armen..
      hopelijk sorteert Uw oproep effect.
      wees gegroet
      Giel Maas

      Verwijderen
  3. Elk dorp heeft een kerktoren,het is een teken naar boven en een bliksemafleider !
    Wat is een dorp zonder kerktoren? zonder Eucharistie?zonder Aanbidding?
    Armen zullen er altijd zijn,ook al verkoopt Rome het vaticaan en elk dorp zijn kerk,dan zullen er nog armen zijn---waar gaan jullie het geld dan halen--voor de armen?
    In ons dorp zijn alleen die mensen arm,die niet willen werken,of die verslaafd zijn aan drugs,voor gehandicapten zijn er voorzieningen,voor mensen die niet meekunnen betalen we belastingen.
    De derde wereldlanden? Er zijn genoeg grondstoffen opdat niemand meer honger lijd of iets te kort heeft...het is enkel slecht verdeeld.

    Ik wil niet wonen in een dorp zonder kerk,bij begrafenissen zijn onze dorpskerken te klein,vooral als het jonge mensen zijn.M.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste anoniem M, ik onderschrijf helemaal uw mening.
    En als er toch moet 'afgebroken worden' moet er een verschil worden gemaakt tussen stadsleven en samenleving in dorpen.In dorpen betekent de kerk de 'Thuis'van christenen, dé plaats van samenvieren en samen lijden. Het sociale netwerk wordt nog veelal in en na de vieringen aangetrokken.
    Neem de parochiekerk weg en de samenhang is weg, de mensen voelen zich 'verloren'. Het is al erg genoeg dat er niet voldoende herders meer zijn: laat de kerken aub er nog zijn en als 'herderlijk' functioneren.

    BeantwoordenVerwijderen