woensdag, 10 september 2014


Uit het boek der Psalmen
82, 3-4


Heer God,
Doe recht aan weerlozen en wezen,
kom op voor verdrukten en zwakken,
bevrijd wie weerloos zijn en arm,
red hen uit de greep van wie kwaad wil.

14 opmerkingen:

  1. met gebalde vuisten en het hoofd op de grond, alleen in de nacht
    schreeuw ik het uit Heer God
    Doe iets
    Kom in beweging Heer
    Blijf niet passief
    Gij die alle harten doorziet
    Hang daar niet stomweg aan dat kruis

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat jouw gebed verhoord mag worden en
      Zijn stem mag verstaan
      hoe te handelen

      Verwijderen
    2. God heeft geen andere handen dan die van mensen.
      God heeft geen ander hart om mensen te beminnen dan het hart van medemensen. God werkt doorheen mensen. De verantwoordelijkheid ligt in de handen van de mensen, van ons. Als we bidden (zoals in bovenstaand gebed): 'Kom in beweging, Heer, blijf niet passief', dan gaat het over ons. God kan niets doen, tenzij door het hart en de handen van mensen. Dat heeft Hij duidelijk laten zien vanaf het scheppingsverhaal tot op vandaag. Bidden dus: 'Zet ons in beweging, Heer, opdat we niet passief blijven'...

      Verwijderen
  2. In het puin na de bombardementen vond men een christus beeld waarvan de beide handen waren afgebroken. Iemand plaatste het terug op een sokkel en schreef erbij : "Jezus heeft geen andere handen dan de onze"
    Is dit de dwaasheid van zijn kruis ?
    Ligt alle verantwoordelijkheid bij ons ? Zijn wij het die de weerlozen doen lijden ?
    En zijn ook wij het die voor hen kunnen opkomen en hen helpen bevrijden ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij tijd en wijle stel ik mezelf ook deze vraag

      Verwijderen
    2. Natuurlijk is het onze verantwoordelijkheid. De mens heeft de vrijheid gekregen om de schepping te beheren zoals in het scheppingsverhaal staat. Hoe gaan wij om met de schepping, de natuur, de medemens enz... Wij zijn daar zelf verantwoordelijk voor en zullen ooit verantwoording daarover moeten afleggen. De vraag is dus overbodig. Lees de bijbel, die spreekt duidelijk genoeg daarover.

      Verwijderen
  3. Heer Jezus Christus, Gij hebt tot uw apostelen gezegd, en zegt nu ook tot ons: ‘Vrede laar Ik u na, Mijn vrede geef ik u’.
    Heer, let niet op onze zonden maar op het geloof van uw Kerk,
    Heer, vervul uw belofte?
    Heer, geef ons vrede in Uw Naam?
    Heer, maak alle volken één?
    Jezus wil ons allen Zijn vrede schenken, dat heeft Hij ons beloofd.
    Aan ons, aan mij mijn hart daarvoor te openen en te bidden dat allen dit mogen doen.
    Dan zal Gods vrede triomferen in alle harten en zal het kwaad niet meer bestaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vrede komt, waar wijzelf ze stichten. "Verbeter de wereld, begin bij jezelf": een mooie en juiste gedachte van Bond Zonder Naam.

      Verwijderen
  4. lieve anoniem van 3:28, bidden in de nacht is geen uitzicht meer zien -is lijden - denk ik. Samen met jou ga ik op mijn knieen en bid met je mee opdat jouw en mijn en onze onmacht gehoord mag worden.
    Jezus, grijp a.u.b. in nu het nog kan en laat niet toe dat mensen die het goede proberen te doen afgemaakt worden,- letterlijk en figuurlijk,- door mensen die zich oppermachtig voelen en zo beschermd zijn dat ze zich alles kunnen permiteren. Toon ons Uw kracht, Heer, en kom ons bevrijden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De driedaagse van de wereldgodsdiensten in Antwerpen die net voorbij is, met als thema 'Vrede is de toekomst' bracht mensen van over de hele wereld en van alle godsdiensten en levensbeschouwingen samen om te dialogeren en samen te bidden voor de vrede. Daar konden we echt niet wegblijven als onze wens naar vrede gegrond is.

      Verwijderen
  5. Jezus die "De liefde" zelf was,die zoals A.N. schrijft steeds opnieuw ons Zijn Vrede aanbood en nog aanbiedt ...is aan "een kruis gestorven ,vooraleer beschimpt en bespot te zijn geweest ,gegeseld...! Op de duur vroeg Hij aan Zijn Vader :"Neem die kelk van Mij weg! Maar daarna :"Niet Mijn maar Uw Wil geschiedde!"Nu is Hij hoog verheven bij Zijn en onze Vader.Wij hebben nog geen bloed verloren voor ons geloof in Hem! Wij zien dit wel bij mensen over de wereld verspreid en staan machteloos! Wij kunnen alleen bidden en met ons eigen leven trachten Hem te volgen . Hij die de Weg ,de Waarheid en het Leven is !Vergiffenis schenken en "liefhebben!"

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Of de middenweg van een aantal dingen die ik hier vandaag lees, dit gebed kan heel heilzaam zijn, en laat een stuk aan God en een stuk bij jezelf en geeft Vrede.

    Het Gebed om innerlijke rust:

    God, schenk mij de innerlijke rust
    om de dingen te aanvaarden die ik niet kan veranderen;
    schenk mij de moed om de dingen te veranderen die ik wel kan veranderen;
    en de wijsheid om het verschil te kennen.

    En voor degene die smeekt om licht en kracht midden in de nacht, ik bid voor u dat God u helpt te dragen, en vraag u om God te vragen u mee te helpen dragen. U hoeft het niet alleen te doen, en u bent niet alleen. Uw naam is in de handen van God geschreven. Weet dat u bij God bent en open uw hart voor de ontferming over u. Niet uw wil maar zijn wil geschiedde.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Iedereen heeft erg mooi gereageerd.Ik moet zeggen dat ik het soms ook allemaal niet meer begrijp.Het volgende is van Toon Hermans en zo zal het wel zijn :"misschien begint ons leven aan het end en ben je er pas als je er niet meer bent."

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Jezus
    gij kwam op voor de vrouw die zou gestenigd worden, ook al was ze schuldig
    gij redde zondaars en tollenaars en zieken
    gij liet u meer raken door hun nood dan door de woede van de omstaanders
    gij bracht verharde mensen tot zachtheid, en roepers tot inkeer

    Breng ons thuis aub in de liefde van uw Vader

    BeantwoordenVerwijderen