woensdag, 27 maart 2013

Uit de eerste brief van Petrus
5, 8


Wees waakzaam, wees op uw hoede, want uw vijand, de duivel,
zwerft rond als een brullende leeuw, op zoek naar een prooi.

3 opmerkingen:

  1. Wat een onbegrijpelijk citaat... In de tijd van Jezus sprak men over duivels, over mensen die bezeten zijn, en Jezus dreef duivels uit (soms een heel legioen ineens). Maar in onze tijd spreekt men over schyzofrenie en psychiaters geven medicatie, en als er nog ergens geprobeerd wordt om een duivel uit te drijven, dan komt dat soms in het nieuws omdat het slecht afliep.
    Het beeld dat ik als kind meekreeg van de duivel (naakte rode mannetjes met horens en een staart en bokkepoten, die ons doen branden in de hel) is nooit door een leraar of een professor bijgestuurd. En vandaag spreekt Petrus van een leeuw die ons wil verslinden ?? Wat is dat voor nonsense of hoort dit ook vandaag nog bij ons geloof ? ( en verklaart 95 % van de wereld ons gek - als wij terug in die oude taal gaan denken en kijken en leven ? )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Johannes ,we hebben de paus in zijn eerste toespraak horen zeggen:'laat je niet meeslepen door pessimisme ,want die komt van de duivel ''''
    Ik was heel erg verbaasd dat deze paus,de koe bij de naam noemde.

    Een verzwegen gevallen geest, is daarom nog geen uitvinding van zieke geesten.

    Wij hebben meegemaakt dat een man (psychisch gestoord)beweerde dat hij de duivel zag.
    Op een dag zagen wij hem komen aanstormen,en hoorde lawaai alsof hij door een hele troep ruzieênde mensen op de hielen was gezeten---en hij was ---alleen.

    Klasseert men ons die het hoorde en zagen als geestelijk gestoorde?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Daarstraks hoorde ik in de gevangenis mensen spreken over hun misdaad.
    De ene mens is (soms) een wolf voor de andere.
    Waarom vermoordt een moeder (in een postnatale depressie) haar huilende baby ? Waarom verkracht een man een vrouw ? Waarom worden wij plots overweldigd door een woede of een andere bezetenheid en plegen wij een daad waar we later spijt van hebben ? Wat gebeurt er met ons als wij een zonde begaan ? Verliezen wij ons verstand ? Zijn wij ten prooi aan een agressieve geest die ons even tot een leeuw maakt of tot een wolf ?

    BeantwoordenVerwijderen