donderdag, 28 maart 2013

Uit het evangelie volgens Johannes
13, 3-5


Jezus, die wist dat de Vader Hem alle macht had gegeven,
dat Hij van God was gekomen en weer naar God terug zou
gaan, stond tijdens de maaltijd op. Hij legde zijn bovenkleed
af, sloeg een linnen doek om en goot water in een waskom.
Hij begon de voeten van zijn leerlingen te wassen en droogde
ze af met de doek die Hij omgeslagen had.

2 opmerkingen:

  1. Petrus lijkt me een leidertype. Degene die Jezus durft tegenspreken. Iemand die op cruciale momenten het woord neemt en heel direct vanuit zijn hart verwoordt wat iedereen van de leerlingen wel aanvoelt. Petrus zégt het.
    Die avond doet Jezus iets heel raar. En de leerlingen zitten er stil op te kijken. Ook Petrus zegt niets, TOT Jezus bij hem komt. En dan komt het er uit : “Gij gaat mijn voeten NIET wassen ! No way”
    Waarom zegt Petrus dat ? Misschien omdat hij de symbolische waarde van deze voetwassing niet kan aanvaarden : Ik ben Petrus. Ik hou vast aan mijn zelfrespect én aan mijn respect voor u. Gij zijt mijn meester, en ik zal niet dulden dat gij u als een slaaf voor mij vernedert !
    Jezus respecteert Petrus'fierheid. Maar hij stelt hem wel voor een keuze : Als gij uw voeten niet door mij laat wassen, dan kunt ge niet mijn leerling blijven. ( Vrij vertaald : uw voeten OF ge kunt gaan ! )
    Jezus draait het dus om : het gaat niet over toelaten dat Jezus zich vernedert, het gaat er nu om Jezus te gehoorzamen en hem als meester te erkennen en te buigen voor zijn ultimatum.
    En dan is de leider Petrus direct akkoord, sterker nog : zijn toewijding aan Jezus is totaal, en zo is hij opnieuw de felste en de sterkste van alle leerlingen : Was mij dan helemaal !

    Dus die krachtmeting tussen Petrus en Jezus is goed afgelopen – de hiërarchie is bevestigd : Jezus is de meester en Petrus laat nu ook zijn voeten wassen, maar enkel en alleen omdat Jezus het eist en om te tonen dat hij akkoord is om Jezus leerling te zijn, ook al is dat voetenwassengedoe helemaal Petrus'ding niet.
    Jezus leerde Petrus dienstbaar zijn, door hem eerst te leren ONTVANGEN.
    Die boodschap heeft Jezus aan de ganse ploeg gegeven, niet door een parabel, niet door het er in te hameren langs hunnen harde kop, maar door het er zacht in te wrijven langs hun voeten, met proper water en een handdoek...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. . . leren ontvangen, inderdaad .Anderen helpen maar zelf niet geholpen willen worden; dat zegt iets over die persoon.
      Die moet inderdaad een zachte vinger(voeten)wijzing krijgen om zijn/haar superioriteit in te zien.
      O, ik haat zo die betuttelende (lieve?) troetelwoordjes, vooral ten opzichte van oude mensen in home's en dergelijke. Is zo kleinerend voor die mensen!

      Verwijderen