woensdag, 7 maart 2012

Uit het evangelie volgens Lucas
14, 26-27


Jezus zei :

'Wie mij volgt, maar niet breekt met zijn vader en moeder en vrouw en kinderen en broers en zusters, ja zelfs met zijn eigen leven, kan niet mijn leerling zijn. Wie niet zijn kruis draagt en mij op mijn weg volgt, kan niet mijn leerling zijn.'

7 opmerkingen:

  1. ja, mijn eerste spontane reactie was/is dat kan DE HEER toch niet menen; ik moet het laten bezinken maar het is nogal wat......

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, ik denk dat Jezus met die woorden wil zeggen:wat men ook zegt, zelf al zijn het je dichtste familie of vrienden...door Hem en met Hem en in Hem(alleen met Gods Kracht)wat men jou aandoet blijven vergeven en liefhebben!Maar dat gaat niet zonder pijn, niet zonder hartzeer, niet zonder kruis!Jezus "De Liefde zelf"...is de kruisdood gestorven om ons "zondaren" te verlossen!Naarmate je dan echt kunt vergeven wordt je bevrijd en je groeit in barmhartigheid! Het zijn dan geen woorden maar werkelijkheid!Dat leert men dag na dag...tot 't einde van je leven!Steeds weer Hem in jouw hart toelaten,zonder Hem zijn we niets!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Sprak Jezus deze woorden tot Zin discipelen?en waaren deze woorden bestemd voor de opvolgers van de apostelen?
    Of spreekt Jezus hier tot het hart van elke mens wil Hij zeggen;'Hecht je hart niet aan je familie( of aan materiele zaken)hou je hart vrij voor Mij uw God,want Ik ben de vervulling van al jullie wensen en Ik ben al jullie Liefde,dus ons hart niet laten bezet zijn liefdes en zorgen,maar alles eerst aan hem schenken---of;'Zoek eerst het Koninkrijks God en al het andere zal je erbij geschonken worden'.Zo heb ik het begrepen----

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wie zich tot het christelijk geloof bekeert, moet breken met alles wat hem dierbaar is maar krijgt wel een nieuwe familie. Volgens Lucas heeft Jezus dat zelf gezegd. Iedereen die omwille van Gods koninkrijk "zijn huis en zijn hele familie" heeft achtergelaten, krijgt het veelvoudige terug. De vroegere familiebanden worden opengebroken naar een veel breder verband.
    Zich blijven engageren voor het christelijk geloof in een kerkelijk verband is niet meer vanzelfsprekend, het wordt meer en meer een kwestie van een bewuste keuze die de prijs aanrekent die eraan vasthangt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jezus gaat de weg van de Liefde en gehoorzaamt steeds aan de wil van de Vader ook als Hij weet dat Hij gedood zal worden. Niet iedereen aanvaardt de Liefde van Jezus. Niet iedereen die ik liefheb heeft mij lief en ook dat doet pijn. Pijn lijden omdat mijn liefde niet beantwoord wordt en toch blijven liefhebben, is dat ook niet mijn kruis dragen ? kleintje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Met deze uitspraak van Jezus blijf ik het moeilijk hebben. Mijn zorg voor mijn gezin zag ik altijd als mijn taak, mijn levensopdracht in eer en geweten en dacht daarin mijn christen-zijn te verwezenlijken in 'woord en daad'. 'Geloof zonder de werken is dood' indachtig.
    Lang heb ik gedacht dat Jezus daarmee een roeping tot priester of religieuze bedoelde. Kiezen voor Hem en daarmee een van mijn kinderen tekortdoen zou ik niet kunnen, hoezeer ik Gods wil ook wil volbrengen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik denk dat deze uitspraak van Jezus ons oproept dat er niets of niemand tussen ons ja-woord en God komt te staan: geen materieel goed, maar ook geen mensen.
    We zijn geroepen om te doen waartoe God ons roept en ons op die moment laten leiden door dingen of mensen die ons van ons ja-woord zouden wegtrekken zou zonde zijn.

    Ik lees in de woorden van Jezus niet dat Hij zou zeggen dat je broers of zussen, je echtgenoot of kinderen, zou moeten verwaarlozen omwille van Hem. Daar gaat het niet om. Als je gehuwd bent en je hebt kinderen moet uiteraard je zorg naar hen gaan. Dat is niet in tegenstelling met ingaan op Gods roepstem, ingendeel. God zal je juist dan roepen gehoor te geven aan Hem binnen je familie.

    Vraag is: beminnen we Gods roepstem in ons leven en zijn we bereid daaraan gehoor te geven, los van menselijke banden of materiele goederen.

    BeantwoordenVerwijderen