dinsdag, 19 februari 2013

Uit het evangelie volgens Matteus
6, 9-13


Jezus sprak: Bid als volgt :

Onze Vader in de hemel,
laat uw Naam geheiligd worden,
laat uw koninkrijk komen
en uw wil gedaan worden
op aarde zoals in de hemel.
Geef ons vandaag het brood
dat wij nodig hebben.
Vergeef ons onze schulden,
zoals ook wij hebben vergeven
wie ons iets schuldig was.
En breng ons niet in beproeving,
maar red ons uit de greep van het kwaad.

6 opmerkingen:

  1. het valt me op dat Jezus aan zijn leerlingen zo'n kort gebed leerde. Nochtans vermoed ik dat hij zelf wel meer tijd nam als hij de berg opging om er te bidden.

    Het valt me ook op dat dit een gebed is tussen God en ons (meervoud), want er staat nergens "ik" - alleen 'wij'. Heeft hij dit gebed dan bedoeld om samen te bidden (in groep) ? Nochtans zei Jezus op een ander moment : als gij bidt doe het dan niet publiek, maar binnenskamers. En Jezus zelf bad altijd alleen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. PS Wij... niet ik, maar wij zijn gods'volk
      God is een god van levenden, niet van doden
      ik ben een schakeltje in de ketting van de generaties van Christenen. Ik sterf maar de volgende generaties zijn er al, en zo blijft God met ons begaan.
      Jezus waarschuwde tegen te veel woorden :
      Niet door de lengte van mijn gebed, niet door veel woorden en argumenten en nuances... zal het god ter ore komen, maar door het perspectief waarin het mij plaatst, mijn ikske verdwijnt en WIJ verschijnt voor U

      Verwijderen
  2. Er zijn véél vormen van bidden samen of alleen,stil gebed ,zingend (dat is 2x biddend)"psalmodierend"meditatie,"Jezusgebed",smeekgebed!
    Maar steeds gericht naar God,voor Hem ,met Hem en in Hem samen of alleen steeds verbonden met God én met elkaar!Hand in hand het "Onze Vader" bidden geeft een verbondenheid én met God én met elkaar!In eenvoud bidden beseffend dat we zonder ,moeilijk én God én de naasten kunnen écht beminnen ,omdat wij "arme zondaars zijn en zwakke mensen"!Kom H. Geest en leer ons op de goeie manier bidden eenvoudig en oprecht!Dank U Heer!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wanneer iemand nu letterlijk samen is met anderen, of samen met Hem alleen, ik denk dat je altijd in meervoud bij elkaar bent als je je binnenkamer binnengaat en je voor Zijn aangezicht stelt. Dan gaat misschien altijd wel op: "Waar 2 of meer samen zijn in mijn naam, ben Ik aanwezig...".
    En misschien kan ik de meervoudsvorm van het 'Onze Vader' ook wel inherent zien aan het automatisch bidden voor de hele mensheid en schepping. Of ik nu alleen ben met Hem, of met anderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In de meervoudsvorm is ons gebed misschien minder egocentrisch ?
    Jezus sprak wel soms over "mijn" Vader
    Als Onze Vader schept Hij een band onder al zijn kinderen

    Dank u, anonieme broer of zuster

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Met dank aan 'Die' voor ons altijd aanwezig is.
    Mijn dank retour, mijn broeder.

    BeantwoordenVerwijderen