weet iemand wat hier indertijd mee bedoeld werd ? werden hart en nieren beschouwd als ingewanden met een speciale betekenis ? Bij mensenoffers werd het kloppend hart uitgesneden ?
tja, in een tijd waarin zelfs harttransplantaties mogelijk zijn kunnen we het hart zien als een orgaan (een spier) zonder daar een andere betekenis aan te geven...
maar als Jezus zei "ik ben zachtmoedig en nederig van hart" dan bedoelde hij daarmee geen orgaan, ook geen gevoel of temperament maar zijn (innerlijke) gezindheid
Een heel oude visie ( bvb bij Plato ) ziet in elk mens drie basiskrachten - buik, hart en hoofd - als 3 bronnen van motivatie. Je buik wil een aangenaam leven leiden en de eigen fysieke behoeften bevredigen: eten, drinken en seks. Je hoofd is gericht op waarheid en kennis, inzicht en overzicht: je wilt controle houden en geen domme dingen doen. Wat wil je hart ?
In hart en nieren ('door en door') gaat terug op de Bijbel. Niet alleen de nieren, maar ook het hart staat vaak voor diepste innerlijk van de mens. Het zijn als het ware de plaatsen waar zijn diepste gevoelens en gedachten gevestigd zijn.
Het hart wordt sinds mensenheugenis voorgesteld als de zetel van je persoonlijke eigenschappen, als het meest innerlijke en eigene van de mens. In de bijbel geldt datzelfde voor de nieren.
Waken over je hart is waken over je innerlijke zijn. je inwendig leven, wat er zich van binnen in je afspeeld, je denken, je gevoelens, alles wat er afspeeld in je geest want daaruit vloeien al onze uiterlijke daden voort onze manier van zijn.
Een herder waakt over zijn kudde Een soldaat waakt over de koning en zijn stad en zijn voedselvoorraden Een bankier waakt over het geld van z'n klanten ... Ligt de bron van mijn leven IN mij ?
een moeder waakt over haar kinderen, een vader waakt over z'n gezin en dat is allemaal goed, maar boven alles moeten we waken over ons innerlijk want daar is de bron van al het andere onze innerlijke gezindheid : bezield zijn door liefde
Als ik de liefde niet heb, wat baat dan al mijn waken en streven ?
H. Faustina Kowalska (1905-1938), religieuze Klein Dagboek, § 1321
"Ik ben zachtmoedig en nederig van hart"
Ik groet U, zeer barmhartig Hart van Jezus, Levende Bron van alle genade, Enige schuilplaats en toevluchtsoord, In U vind ik het sprankje hoop.
Ik groet U, zeer meelevend Hart van mijn God, Onpeilbare levende bron van liefde, Van waar het leven van de zondaar opborrelt, Evenals de bron van alle zachtaardigheid.
Ik groet U, open wond van het zeer heilige Hart (Joh 19,34), Waaruit de stralen van barmhartigheid zijn voortgekomen, En vanwaar ons gegeven wordt om het leven te putten, Alleen met de vaas van vertrouwen.
Ik groet U, onbegrijpelijke goedheid van God, Nooit gemeten, nooit uitgediept, Vol van liefde en barmhartigheid, en altijd heilig En toch bent U als een goede moeder die zich naar ons buigt.
Ik groet U, troon van barmhartigheid, Lam van God, U die Uw leven offerde voor mij, U voor wie mijn ziel zich elke dag vernedert, Levend vanuit een diep geloof.
Beste broeders en zusters, er zitten in onze kerken veel ouderen, weinig jongeren ik denk dat dat een stukje te wijten is aan onze verouderde taal Het 'heilig hart van Jezus' schijnt mij een voorbeeld van taal die moeilijk begrijpbaar is voor de nieuwe generaties die zijn opgevoed met wetenschap : biologie (bvb een kikker opensnijden), sociologie en psychologie spreken helemaal anders over 'hart'. Vraag eens aan jongeren of een hart "heilig" kan zijn ? In de les godsdienst wordt soms gesproken over heilige mensen, voorbeelden... maar op TV en op internet ? Daar spreken ze nu heel andere taal - niet ?
Dus een citaat dat spreekt over ons hart bewaken... wat betekent dat ??? Als het hart een symbolische betekenis krijgt die anders is dan buik of hoofd, dan heeft dat misschien een link met de wetenschappelijke ontdekking dat mensen 3 soorten hersenen hebben. Als er in onze hersenen een zone is voor emoties en gevoelens : is dàt dan ons hart ? Moeten we waakzaam zijn over onze emoties ? Kunnen we samen - ook op deze bloch ! - de brug slaan tussen de oude wijsheid en de taal van onze jongeren ?
neen toch niet JVDB de jongeren kennen zeer goed de symbolische betekenis van het hart---'ik hou een plaatsje vrij in mijn hart voor jouw''met heel mijn hart hou ik van jou'. 'Je bent in mijn hart als je niet bij me bent',allemaal uitdrukkingen van onze jeugd en jongeren én ouderen. Ze weten ook dat enkel het hart van Jezus heilig is,Jezus is echt wel een bekende bij onze jongeren,en onze paus ook !!!
weet iemand wat hier indertijd mee bedoeld werd ?
BeantwoordenVerwijderenwerden hart en nieren beschouwd als ingewanden met een speciale betekenis ?
Bij mensenoffers werd het kloppend hart uitgesneden ?
tja, in een tijd waarin zelfs harttransplantaties mogelijk zijn
Verwijderenkunnen we het hart zien als een orgaan (een spier)
zonder daar een andere betekenis aan te geven...
maar als Jezus zei "ik ben zachtmoedig en nederig van hart"
dan bedoelde hij daarmee geen orgaan, ook geen gevoel of temperament maar zijn (innerlijke) gezindheid
Een heel oude visie ( bvb bij Plato ) ziet in elk mens drie basiskrachten - buik, hart en hoofd - als 3 bronnen van motivatie.
VerwijderenJe buik wil een aangenaam leven leiden en de eigen fysieke behoeften bevredigen: eten, drinken en seks.
Je hoofd is gericht op waarheid en kennis, inzicht en overzicht: je wilt controle houden en geen domme dingen doen.
Wat wil je hart ?
In hart en nieren ('door en door') gaat terug op de Bijbel. Niet alleen de nieren, maar ook het hart staat vaak voor diepste innerlijk van de mens. Het zijn als het ware de plaatsen waar zijn diepste gevoelens en gedachten gevestigd zijn.
VerwijderenHet hart wordt sinds mensenheugenis voorgesteld als de zetel van je persoonlijke eigenschappen, als het meest innerlijke en eigene van de mens. In de bijbel geldt datzelfde voor de nieren.
VerwijderenWaken over je hart is waken over je innerlijke zijn.
Verwijderenje inwendig leven, wat er zich van binnen in je afspeeld,
je denken, je gevoelens, alles wat er afspeeld in je geest
want daaruit vloeien al onze uiterlijke daden voort
onze manier van zijn.
Een herder waakt over zijn kudde
BeantwoordenVerwijderenEen soldaat waakt over de koning en zijn stad en zijn voedselvoorraden
Een bankier waakt over het geld van z'n klanten
...
Ligt de bron van mijn leven IN mij ?
een moeder waakt over haar kinderen, een vader waakt over z'n gezin
Verwijderenen dat is allemaal goed, maar boven alles moeten we waken over ons innerlijk
want daar is de bron van al het andere
onze innerlijke gezindheid : bezield zijn door liefde
Als ik de liefde niet heb, wat baat dan al mijn waken en streven ?
H. Faustina Kowalska (1905-1938), religieuze
BeantwoordenVerwijderenKlein Dagboek, § 1321
"Ik ben zachtmoedig en nederig van hart"
Ik groet U, zeer barmhartig Hart van Jezus,
Levende Bron van alle genade,
Enige schuilplaats en toevluchtsoord,
In U vind ik het sprankje hoop.
Ik groet U, zeer meelevend Hart van mijn God,
Onpeilbare levende bron van liefde,
Van waar het leven van de zondaar opborrelt,
Evenals de bron van alle zachtaardigheid.
Ik groet U, open wond van het zeer heilige Hart (Joh 19,34),
Waaruit de stralen van barmhartigheid zijn voortgekomen,
En vanwaar ons gegeven wordt om het leven te putten,
Alleen met de vaas van vertrouwen.
Ik groet U, onbegrijpelijke goedheid van God,
Nooit gemeten, nooit uitgediept,
Vol van liefde en barmhartigheid, en altijd heilig
En toch bent U als een goede moeder die zich naar ons buigt.
Ik groet U, troon van barmhartigheid, Lam van God,
U die Uw leven offerde voor mij,
U voor wie mijn ziel zich elke dag vernedert,
Levend vanuit een diep geloof.
Beste broeders en zusters,
BeantwoordenVerwijderener zitten in onze kerken veel ouderen, weinig jongeren
ik denk dat dat een stukje te wijten is aan onze verouderde taal
Het 'heilig hart van Jezus' schijnt mij een voorbeeld van taal die moeilijk begrijpbaar is voor de nieuwe generaties die zijn opgevoed met wetenschap : biologie (bvb een kikker opensnijden), sociologie en psychologie spreken helemaal anders over 'hart'. Vraag eens aan jongeren of een hart "heilig" kan zijn ? In de les godsdienst wordt soms gesproken over heilige mensen, voorbeelden... maar op TV en op internet ? Daar spreken ze nu heel andere taal - niet ?
Dus een citaat dat spreekt over ons hart bewaken... wat betekent dat ???
BeantwoordenVerwijderenAls het hart een symbolische betekenis krijgt die anders is dan buik of hoofd, dan heeft dat misschien een link met de wetenschappelijke ontdekking dat mensen 3 soorten hersenen hebben. Als er in onze hersenen een zone is voor emoties en gevoelens : is dàt dan ons hart ? Moeten we waakzaam zijn over onze emoties ?
Kunnen we samen - ook op deze bloch ! - de brug slaan tussen de oude wijsheid en de taal van onze jongeren ?
neen toch niet JVDB de jongeren kennen zeer goed de symbolische betekenis van het hart---'ik hou een plaatsje vrij in mijn hart voor jouw''met heel mijn hart hou ik van jou'.
BeantwoordenVerwijderen'Je bent in mijn hart als je niet bij me bent',allemaal uitdrukkingen van onze jeugd en jongeren én ouderen.
Ze weten ook dat enkel het hart van Jezus heilig is,Jezus is echt wel een bekende bij onze jongeren,en onze paus ook !!!