Uit de brief van Jokobus
5, 7-8
Heb geduld, broeders en zusters, tot de Heer komt. Denk eens aan de boer, die geduldig blijft wachten op de kostbare opbrengst van zijn land, tot de
regens van najaar en voorjaar zijn gevallen. Wees net zo geduldig en houd moed, want de Heer zal spoedig komen.
De Heer zal spoedig komen!! Dat kan op twee dingen slaan, namelijk op Kerstmis, waarbij we de geboorte van Jezus herdenken, maar ook op de wederkomst van de Heer. En om daar geduldig op te wachten, op de wederkomst bedoel ik, dat vind ik steeds moeilijker worden. Want daarover wordt al zo lang gesproken, ik weet soms niet meer wat ik daar nog van moet geloven, of hoe ik dat moet zien.
BeantwoordenVerwijderenBeste Isa,
BeantwoordenVerwijderenAlle begrip voor wat je schrijft: ‘ik heb het steeds moeilijker om te wachten op de wederkomst van de Heer’. Dat is inderdaad best verstaanbaar, enerzijds omdat sommige teksten van het Nieuwe Testament die wederkomst wel heel spoedig lijken te verwachten, en anderzijds omdat deze wederkomst in de Bijbel uitsluitend in beelden of visioenen wordt aangekondigd. In de loop der tijden is men deze visioenen of beelden vaak letterlijk gaan interpreteren, als een soort van ‘geschiedschrijving voor de toekomst’. Daarom, voor een goed begrip: naar de kern belooft de Bijbel het FEIT van deze wederkomst ten stelligste, maar over de MODALITEIT of het HOE en WANNEER van deze wederkomst blijven wij in het ongewisse, en is de aansporing van ‘geduldig wachten’ dus zeker op zijn plaats.
Daarnaast meen ik evenwel dat we nog op een derde manier een inhoud kunnen geven aan deze woorden: ‘De Heer zal spoedig komen’. Ook wij kunnen, hier en nu, in de concrete omstandigheden van ons leven, ‘gestalte geven’ aan de komst en aanwezigheid van de Heer: ‘Kom, Heer Jezus kom’ … wees aanwezig bij ons, door mensen op wie uw Geest rust.
(Een meer uitvoerige ontwikkeling van deze laatste gedachte is te vinden in de homilieën en bezinningsteksten – van vorige zondag en van morgen – op mijn blog.)
Groetjes,
Omer
Als Katholiek moeten we onze ogen ook openen om het 'blijkbaar verloren' geheim van de Kerk te herontdekken:'Jezus is het verborgen manna,dat Hij met ons wil delen:Hij staat voor de deur en klopt'-'de Geest en de Kerk roepen ;'Kom'...
BeantwoordenVerwijderenZijn voortdurende Komst is niet ver weg maar ook in onze eigen parochiekerk.
Want Jezus zegt tot ieder van ons:'Ik sta voor de deur en Ik klop.Als iemand Mijn stem hoort en de deur opent,zal Ik bij hem binnenkomen en maaltijd met hem houden en hij met Mij"!!!.
Commentaar bij het Evangelie van vandaag :Mt 17,10-13.
BeantwoordenVerwijderen"De leerlingen begrepen, dat Hij hun over Johannes den Doper gesproken had"
Onze Heer getuigt van Johannes dat hij de grootste onder de profeten is, maar hij heeft de heilige Geest op een gematigde wijze ontvangen, omdat Johannes een geest ontvangen heeft, die gelijk was aan die Elia ontvangen heeft.
Zo bleef Elia ook in de stilte, zoals de Geest van God Johannes heeft meegenomen om in de woestijn te verblijven, in de bergen en in de grotten. Een raaf vloog als hulp naar Elia om hem te voeden; Johannes at sprinkhanen. Elia droeg een leren ceintuur; Johannes droeg een harenkleed om zich heen (Mt 3,4). Elia werd door Izebel achtervolgd; Herodias vervolgde Johannes. Elia had Achab vermaand; Johannes had Herodus terechtgewezen. Elia had de wateren van de Jordaan gespleten; Johannes heeft de doop geopend. Het dubbele van de geest van Elia rustte op Elisa; Johannes heeft onze Verlosser de handen opgelegd, die de heilige Geest zonder maat ontvangen heeft (Joh 3,34). Elia opende de hemel en werd opgeheven, Johannes zag de hemel open gaan, de Geest van God neerdalen en rusten op onze Verlosser.