zondag, 2 juni 2013

Uit het evangelie volgens Johannes
1, 17


De wet is door Mozes gegeven,
maar goedheid en waarheid
zijn met Jezus Christus gekomen.

9 opmerkingen:

  1. Met dit idee kan ik niet zoveel mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hoor dit als de verschillende "werelden" waarin we leven :
    > WET : we hebben regels nodig, rode en groene lichten, rechten en plichten. Anders kunnen mensen niet samenleven. Maar wetten alleen maken ons niet gelukkig. Er is een andere realiteit :
    > GOEDHEID en WAARHEID : zoals man en vrouw houden van hun zoon en dochter, er goed voor zorgen, hun kind kennen en er geduldig mee zijn, zo is GOD in Jezus tussen ons komen wonen
    Als een herder, die élk schaap kent bij naam, en niet wil dat er één verloren gaat

    Het zijn 2 aparte werelden : Wet en Liefde

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Is waar, twee aparte werelden, doch de liefde vervult de wet, of om het evangelisch te zeggen: Jezus zélf is de vervulling van de wet.

    Van harte, kris

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De Joden leefden volgens de Thora
    Met Jezus kwam de blijde boodschap

    Mozes gaf de stenen tafels. Je kan wetsgetrouw leven met een hart van steen.

    Jezus leerde : de sabbath is er voor de mens.
    God wil geen offers maar barmhartigheid.

    De wetgeleerden legden de mensen zware lasten op.
    Jezus bracht bevrijding : al die honderden wetten zijn samen te vatten tot 1 nieuw gebod

    Ama et fac quod vis
    Bemin en doe (uit liefde) vrij wat ge wilt

    Jezus wou de wetten niet afschaffen
    Hij wou de mensen optillen naar een hoger niveau

    Een wereld van wetten brengt ORDE tussen de mensen
    Een wereld van goedheid brengt GOD tussen ons

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Johannes, heel mooi en helder verwoord !

      Verwijderen
    2. Ja, Kris, dank u, ik herhaal alleen wat ik van anderen geleerd heb - ook van u, Kris

      we kunnen Mozes en Jezus zien als 2 kei-grote mannen, volksleiders, stichters die de Joden opriepen
      om weg te trekken uit Egypte naar het beloofde land
      om zich te bekeren uit hun eigen rijk, naar het rijk van God

      Mozes bracht de Wet : eerbied voor de Thora
      Jezus bracht het Hart : liefde van onze Vader.

      ( en ik voel me blij met dat kleine woordje : ) "van" !

      Verwijderen
    3. Mozes: de voorafbeelding van de Messias die komen zou.
      Jezus zou later zeggen: Ik ben niet gekomen om de Wet af te schaffen (!) maar om hem te vervullen (met liefde = de geest van de wet = niet de wet om de wet). Hij voegde er trouwens aan toe dat geen jota van de wet mag afgenomen worden. We zitten natuurlijk met die vervelende, min of meer verkeerde vertaling van het woord Thora. Dat is 'wet' geworden, waar het in feite wil zeggen: 'de richting waarin God ons wijst te gaan' om gelukkige mensen te worden. Vele godsdienstige 'wetten' zijn nooit direct door God gedicteerd, maar zijn voortgekomen uit de bezorgdheid om het geloof en het samenleven veilig te stellen.

      Verwijderen
  5. Ik denk niet dat dit klopt. Goedheid en waarheid worden niet gebracht. Wijsheid lijkt mij eerder treffend, zeker als je ook alle boeken in aanmerking neemt tussen de Thora en het Nieuwe Testament (incl. spreuken Jezus van Sirah). Om die reden kent een Orthodoxe viering (moet je zeker eens bijwonen) het kernwoord 'wijsheid' en verwijst daar rechtstreeks mee naar de drievuldigheid. Ook als je het Johannes-evangelie goed leest en vooral de eerste zin en de overeenstemming met Genesis (ik dacht 12 X "God zei" dus het woord) en de Heilige Qor'an (eerste openbaring gaat over "Lees" en later het onderrichten van kennis of onderwijzen), dan weet je dat Jezus eigenlijk net als Mohammed in een breder perspectief kwam, dus niet alleen voor de Joden. Toch werd Jezus zelf ook besneden na 7 dagen (hij was dus zeer zeker een Jood), en ook gedoopt (zie verzet Johannes de Doper die vindt dat Jezus hem moet dopen en van zijn zonden vrijmaken i.p.v. omgekeerd) maar hij brengt dezelfde nederigheid (ook Mohammed, vzmh, hamert erop dat hoogmoed erg uit den boze is), dus de godsdiensten staan veel dichter bij elkaar en brengen in zekere zin dezelfde boodschap. De 10 geboden zijn evenzeer waarheid, Jezus kwam in een periode na een zeer verwachtingsvolle periode en kwam tegen de afgoderij en zonde op zoals ALLE profeten daarvoor (en erna). Laat ons even Johannes herlezen, de eerste zin ("In den beginne was er het woord Gods"), en daarna ook de tweede zin ("wat boven is, is gelijk aan wat beneden is") die duizenden jaren oud was op dat moment en zelfs naar de esoterische kennis van de alchemie verwijst. En lees ook eens terug een paar pseudepigrafen om je openheid qua geest te bevorderen. Elk vormt immers zijn visie met wat hij/zij meemaakte in zijn of haar leven. Hoe meer tegenslagen, hoe 'rijker' je immers wordt. Jezus werd schatrijk door gepakt te worden met de waarheid... Johannes werd overigens ook onthoofd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heer Jean-Marc ,persoonlijk zou ik nooit mijn privé leven zo uitgebreid op internet plaatsen.
      Maar ja het zou kunnen dat mensen leren als ze het leven van anderen 'lezen'.

      Uw schoonmoeder had wel gelijk toen ze zei:'als je mijn dochter helemaal uiteen gehaald heb,kun je haar dan ook nog terug ineenzetten?

      Enkel God kan de scherven lijmen,voor Hem is niets onmogelijk ,en Hij houdt van elke mens,jij of je ex vrouw moeten geen volmaakte ouders zijn voordat God jullie kan liefhebben---en-- ----ja 7 x 70 maal vergeven is een goede richtlijn als er scherven vallen .Goede moed aan beide ouders en kinderen.

      Verwijderen