maandag, 31 oktober 2011

Uit het boek Wijsheid van Jezus Sirach
4, 1-4


Mijn kind, ontneem een arme niet wat hij nodig heeft om te leven, kijk niet weg van smekende ogen.
Doe een mens die honger lijdt geen pijn, maak iemand in nood niet verbitterd.
Maak een verbitterd hart niet radeloos, onthoud een bedelaar je aalmoes niet.
Wijs een bedelaar in nood niet af, keer een arme niet de rug toe.

4 opmerkingen:

  1. Als ik dit gedeelte uit de Deutro Canonieke boeken letterlijk neem en in deze tijd plaats, dan vraag ik mij af wie de armen en de bedelaars zijn. Let op, ik zeg niet dat er geen armoede is, integendeel, ik weet wel beter, maar laat ik het ZO zeggen, ik ken ze niet in mijn omgeving. Wel uit de media. Als ik zelf zo af en toe eens mensen tegenkom die bedelen of heel arm zijn, dan zie ik die meestal op straat. Vaak zijn die verslaafd. En ook hongerig. Die willen dan geld. Ik geef dat nooit, ik heb zo iemand wel eens eten aangeboden, om dat voor zo iemand te kopen. Dat is tweemaal gebeurd. Een keer werd mijn aanbod geaccepteerd en dan heeft zo iemand werkelijk honger, maar ik heb ook wel eens een weigering gehad en werd er op geld aangedrongen. Dat kan ik beter besteden door iets de doneren aan voedselbank of aan andere projecten waar armen en/of hongerigen mee worden geholpen. Ik weiger te generaliseren en te zeggen dat mensen die op straat leven en bedelen zelf schuldig zijn aan hun situatie en ik loop dus niet overal aan voorbij, maar ik realiseer me ook dat ik niet te goed moet zijn en het juiste midden moet kiezen. Criminelen in de kaart spelen is ook niet de bedoeling van dit mooie gedeelte. Ik kan deze tekst niet anders dan letterlijk opvatten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze tekst kunnen we op twee manieren verstaan; letterlijk en symbolisch. In de symbolische bet.gaat het om de liefde. Wij zijn allen arm aan liefde, wij hebben dorst naar het levend water dat de Heer ons kan geven.Pas wanneer wij deze armoede erkennen en aanvaarden (1ste lezing)kan de Heer zijn barmhartigheid tonen. Anderzijds is het ook onze roeping om deze Liefde,die we mogen ondervinden als een rijkdom, door te geven aan mensen die de Liefde van God nog niet ervaren. We mogen deze schat niet verborgen houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik kan mijn ervaringen erkennen in de eerste reaktie,ja een maaltijd aanbieden aan een arme verslaafde wordt steevast geweigerd:'Daar ben ik niets mee'geld om een brood te kopen'dat is te weinig'.Ze zijn niet te helpen,door ons(ondervinding).Ik vroeg eens aan de pastoor voor wie het geld van Welzijszorg bestemd was---en hij noemde een straat in de stad,waar allemaal mensen wonen die ofwel verslaafd zijn aan drugs,of aan gokken en niet willen werken---

    Ik zou dus met deze Evangelietekst aansluiten bij reaktie twee;'uitnodigen die hongeren naar een Woord en naar een luisterend oor;die hongeren naar Liefde;maar nog niet weten waar ze die kunnen vinden----

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De tweede reactie is evengoed waar en ik dank degene die deze reactie geplaatst heeft. Want van die kant had ik het nog niet bekeken. En liefde uitdelen kan in zoveel vormen. Dat hoeft niet met geld, maar nummer 3 sprak ook de waarheid,liefde wordt ook niet altijd geaccepteerd. Misschien KUNNEN verslaafden dat niet accepteren, althans sommigen niet. Waar een slechte jeugd de oorzaak is- dat is niet altijd zo maar het KAN- vertrouwen verslaafden niemand meer en dan is het ook te begrijpen dat men liefde dan ook niet aanvaardt. Dan is geld nog het enige, alles is dan binnenin kapot, maar dat is niet bij iedereen zo. Daarom, trek allemaal een lijn en geef aan liefde of aan brood wat daarin aanvaard wordt en laat het anders gaan. Als geld naar Welzijnszorg voor drugsgebruik gaat vind ik dat verkeerd, maar niet onbegrijpelijk.

    Ik ben degene die de eerste reactie plaatste en ik zal mezelf voortaan met een nickname melden omdat ik niet met mijn eigen naam op deze blog wil. Anoniem blijven kan ook door een andere naam neer te zetten dan je eigen naam, misschien een tip om verwarring tegen te gaan?

    BeantwoordenVerwijderen