zondag, 12 oktober 2014


Uit de eerste brief van Petrus
3, 10-11


Wie het leven liefheeft en gelukkig wil zijn,
moet geen laster of leugens over zijn lippen laten komen,
hij moet het kwaad uit de weg gaan en het goede doen,
en voortdurend vrede nastreven.

10 opmerkingen:

  1. Wat is dan het bruiloftskleed? De apostel Paulus zegt ons: "De voorschriften hebben geen ander doel dan de liefde, die in een zuiver hart, een goed geweten en een ongeveinsd geloof, wordt geboren" (1Tim 1,5). Dat is het bruiloftskleed. Het gaat niet om zomaar een liefde, want vaak ziet men oneerlijke mensen anderen liefhebben..., maar men ziet bij hen niet deze liefde "die in een zuiver hart, een goed geweten en een ongeveinsd geloof, wordt geboren"; welnu die liefde is het bruiloftskleed.
    Heilige Augustinus

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja ook niet "prat" gaan over die liefde "Mensen graag zien wie of wat ze ook zijn!" Maar er héél goed van bewust zijn dat dit enkel en alléén komt door Zijn barmhartige Liefde welke wij in ons eigen hart toelaten! Niet oordelen wél het kwaad uit de weg gaan. Niet roddelen en méé kwaad spreken over een medemens. Voortdurend God in ons hart toelaten en zo vrede standhouden ,vergeven (ook onszelf als we gefaald hebben)! Zo leven brengt ons "écht " geluk met een kijk en een beleven van ...het "Leven na de dood!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Streef altijd naar vrede en laat die niet los.
    Zo in alles de rechte weg bewandelen.
    Jezus schenkt ons Zijn Vrede, vreugde en Liefde,
    aan mij deze uit te stralen.
    Zo het kwaad vermijden,
    alle negativiteit en onwaarheid.
    Als ik niets liefdevols of positief te zeggen heb
    zwijg ik beter,
    tot geluk van de anderen en van mezelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit citaat laat weeral eens zien, dat we niets anders nodig hebben dan de bijbelse boodschap. Daar staat werkelijk álles in, het is een praktische leidraad voor het concrete leven van elke dag. Er staat genoeg in om een heel leven verder te kunnen in alle omstandigheden. Waarom blijven kerken zich moe maken (en hun leden moe maken) met allerlei geschriften,exhoraties, dogma's enz. en onderwijzen ze zo weinig de bijbelse boodschap? Jezus trok in zijn tijd ook al van leer daartegen (zie zijn disputen met de farizeeërs en Schriftgeleerden). Hij verwees voortdurend naar 'de wet en de profeten', met andere woorden naar de bijbel (van die tijd). Alsof Gods woord niet voldoende zou zijn om van te leven...! Arme kerk die dat niet weet waar te maken en uiteindelijk verloren (en leeg) loopt in haar 'eigen' wijsheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jezus Zelf heeft deze Kerk gesticht,het is Zijn Kerk,de Kerk van de Heilige Geest !!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat is de 'kerk'? de gemeenschap van mensen die in Jezus geloven. Wat wij (en anderen) er in de loop van de geschiedenis van gemaakt hebben, is iets anders.

      Verwijderen
  6. De Apostelen worden aangesteld om de taak van Jezus, het heiligingswerk over te nemen. "Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zo zend Ik u" (Joh. 20, 21). Uitdrukkelijk ontvangen zij de macht om de zonden te vergeven, om het onbloedig Offer op te dragen ( Luk. 22, 19 - Joh. 20, 23). Zij ontvangen ten tweede het leergezag. "Gaat en onderwijst alle volken" (Matt. 28, 19). "Wie naar u luistert, luistert naar Mij en wie u versmaadt, versmaadt Mij; doch wie Mij versmaadt, versmaadt Hem die Mij gezonden heeft" (Luk. 10, 16). De volstrekte macht om te onderwijzen wordt in deze woorden zonder twijfel bedoeld. Een derde macht die de Apostelen van Christus hebben gekregen, is de bestuursmacht. Zij kunnen "binden en ontbinden" en zijn aangesteld om het volk te "leren onderhouden" wat Jezus hun geboden heeft. Zij delen immers in de goddelijke machten die Christus als Godsgezant van de Vader had ontvangen, want Jezus heeft zich met Zijn Apostelen vereenzelvigd : "Wie ontvangt, wie Ik ook zende, die ontvangt Mij, doch wie Mij ontvangt, ontvangt Hem die Mij zond" (Joh. 13, 20).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat is 'een' interpretatie van de Bijbelteksten, ja. Je kunt ze ook anders lezen.

      Verwijderen
  7. Beiden zijn waar. De Kerk heeft er soms een zootje van gemaakt in de geschiedenis. Niet de heilige Geest, wel degenen die geroepen waren Christus doorheen de Kerk te belichamen maar er soms grondig naast zaten.
    Laten we daarom als Kerk op de eerste plaats een biddende gemeenschap zijn; een gemeenschap waar men open staat voor de heilige Geest, een gemeenschap waar men de Geest werkzaam laat zijn. We staan wat dat betreft als Kerk voor een grote uitdaging. Wat anoniem 17;35 schrijft is naar mijn mening een juiste basis.
    Van harte, kris

    BeantwoordenVerwijderen